Apple Pie czyli szarlotka amerykańska

Apple Pie czyli szarlotka amerykańska

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    2 szklanki
  • cukier

    3 łyżki
  • masło

    150 g zimne
  • woda zimna

    2 - 3 łyżki
  • jajko

    1
  • cukier trzcinowy

    do posypania na wierzchu
  • jabłka

    1,2 - 1,5 kg obrane i pokrojone w ósemki
  • woda

    1 łyżka
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • cukier

    1/3 szklanki
  • Cynamon mielony Prymat

    1/2 łyżki
  • migdały siekane

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto:
Rozetrzyj palcami mąkę z cukrem i kawałkami masła. Powoli lekko rozcierając wlewaj zimną wodę. Ciasto zagnieć, zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut.

Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Przygotuj foremkę na tartę, jeżeli jest taka potrzeba to wysmaruj ją masłem i poprósz mąką.

Nadzienie:
Jabłka włóż do garnka z grubym dnem i polej łyżką wody. Przykryj i duś przez 5 minut co jakiś czas potrząsając garnkiem aby nie przywarły. Po 5 minutach dodaj cukier, sok z cytryny i cynamon (ja zazwyczaj daje cynamonu więcej, ponieważ bardzo go lubię). Ciasto podziel na dwie nierówne części - 2/3 i 1/3 objętości. Większą porcję rozwałkuj i wyłóż dno i boki formy na tartę. Posyp migdałami i wyłóż jabłka. Rozwałkuj resztę cista, na jego środku wytnij 4 łezki skierowane ostrym zakończeniem do środka (jak na zdjęciu). Tą porcją ciasta przykryj jabłka. Sklej brzegi spodu i wierzchu ciasta. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp górę cukrem trzcinowym. Piecz 30 minut.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Barbara13 26.02.2014 22:06
wspaniała :) aż mi ślinka cieknie :)
Triss 26.02.2014 12:04
pięknie zrumieniona. :)
Ania84 26.02.2014 11:23
mmm super dla fanów szarlotki
Aleksandra/Olcia 26.02.2014 09:16
ale apetyczne
Róża1 26.02.2014 08:26
wspaniały przepis !!!!
norweska20 26.02.2014 08:20
smakowite wykonanie
Ewelina1991 26.02.2014 08:10
smakowita pycha
Rafał10 26.02.2014 08:07
apetycznie wygląda
Janina 26.02.2014 08:05
Moje ulubione smaki;)
Aga-25 26.02.2014 08:01
dobroci rewelacja

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat