Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Anyżkowy kompot z suszu z %

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śliwki suszone 10 sztuk
morele suszone 8 sztuk
daktyle suszone 5 sztuk
figi suszone 2 sztuki
jabłko 1/2 sztuki
gruszka suszona 1 sztuka
skórka pomarańczowa kandyzowana 1 łyżeczka
Goździki całe Prymat 2 sztuki
kawałek laski cynamonu 1 sztuka
anyż gwiaździsty ( Badian) 1 sztuka
miód 2 łyżki
woda 1 litr
anyżówka (ouzo) 100 ml

Porada

Gdyby nie te % to można by uznać , że to tradycyjny kompot z suszonych owoców podawany na Wigilię. Ale , że ja akurat za słodkimi napojami nie przepadam gotuję go dla tradycji i dla tego, że inni w Ro

Przepis i sposób przygotowania na: Anyżkowy kompot z suszu z %

Owoce ( śliwki, morele, jabłko, gruszkę ), bakalie( daktyle, figę, rodzynki, skórkę pomarańczową ) i przyprawy ( goździki, cynamon, anyż. miód) zalać wodą . Przecedzić. Ostudzić .Wstawić do lodówki .
Do zimnego wlać Ouzo- zamieszać ( ilość ouzo zależy od mocy jaką chcemy osiągnąć ).
Można podawać z kostkami lodu.

* Oczywiście na Wigilię % nie dolewamy- dopiero po.
** Owoce z kompotu albo domownicy podjadają , albo możemy zamrozić i kiedyś po rozmrożeniu zmiksować i potraktować jak mus do naleśników.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jadwiga/Jaga85 29.03.2014 15:52
pyszny ten kompot!
caralajna 29.03.2014 06:10
na pewno smacznie rozgrzewa
Róża1 28.03.2014 21:05
doskonały na zimowe wieczory :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak