Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Anyżaki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 1 szt.
masło 10 dag
cukier kryształ 3 łyżki
mąka pszenna 15 dag
aromat waniliowy 1/2 fiolki
cukier puder 25 dag
sok z cytryny 1-2 łyżek
białe i złote perełki cukrowe do przybrania
Anyż nasiona Prymat 1/2 łyżezki

Przepis i sposób przygotowania na: Anyżaki

Jajko myjemy, oddzielamy żółtko. Mąkę przesiewamy i siekamy z masłem, dodajemy cukier, żółtko, anyżeki aromat, szybko zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i chłodzimy w lodówce pzrez ok.30 min. Ciasto rozwałkowujmeny na oprószonej mąką stolnicy. Foremkami wycinamy ciasteczka. Ciasteczka układamy na przykrytej pergaminem blasze pieczemy 8-10 min. w tem. 200 st. Studzimy. Białko ubijmay na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy sok z cytryny. Tak przygotowanym likrem ozdabiamy zimne ciasteczka. Na koniec dekorujemy je perełkami cukrowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak