Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Antrykot wołowy z warzywami

5.0
(15)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Składniki na steki

antrykot wołowy 500 g (2 x 250 g)
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny Prymat w młynku
olej słonecznikowy 1 łyżka
ząbki czosnku 3 szt
rozmaryn świeży 3-4 gałązki

Składniki na smażone warzywa

marchewka 10 szt
brukselka 10 szt
oliwa orzechowa 2 łyżki
masło 1 łyżka
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
ocet winny czerwony 2 łyżki

Porada

Użyłam młodych marchewek!

Przepis i sposób przygotowania na: Antrykot wołowy z warzywami

Przygotowanie smażonych warzyw:
Jeśli mamy młode marchewki to wystarczy je tylko umyć, jeśli nie to dodatkowo musimy je obrać. Marchewki i brukselkę blanszujemy we wrzącej, osolonej wodzie kilka minut, a następnie schładzamy w zimnej wodzie i odsączamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło, wrzucamy marchewki, brukselki przekrojone na pół i posypujemy solą i pieprzem. Smażymy ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie wlewamy ocet winny i gotujemy ok. 3 minut aż odparuje. Zdejmujemy z palnika. Doprawiamy ewentualnie do smaku solą i pieprzem.

Przygotowanie steków:
Oczyszczone mięso wyjmujemy z lodówki co najmniej na godzinę przed smażeniem – mięso musi mieć temperaturę pokojową.

Steki nacieramy pieprzem, na mięsie układamy plasterki czosnku i kilka gałązek rozmarynu. Odstawiamy.

Patelnie smarujemy olejem i mocno rozgrzewamy. Poziom wysmażenia zależy od Waszych preferencji. Ja smażę steki ok. 4 minut z każdej strony. Ważne aby mięso odwrócić tylko raz i nie nakłuwać go widelcem. Po obróceniu mięsa zmniejszamy temperaturę na średnią i smażymy z drugiej strony.

Po zdjęciu z patelni doprawiam steki solą i ewentualnie pieprzem, zawijamy w folię aluminiowa i odstawiamy na ok. 5 minut żeby mięso „odpoczęło”.

Antrykot wołowy podajemy z warzywami.





PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Barbara13 25.01.2016 22:49
sycąco i pysznie
Kolorowa 25.01.2016 20:19
fajny przepis ;)
dollce 25.01.2016 18:52
pyszności, aż zgłodniałam ;)
IKrakowianka 25.01.2016 18:20
pięknie podany
staropolanka5 25.01.2016 17:23
smakowity kąsek
ttrytka 25.01.2016 17:22
antrykot fajnie sie prezentuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak