Przepis i sposób przygotowania na: Antrykot wołowy z warzywami
Jeśli mamy młode marchewki to wystarczy je tylko umyć, jeśli nie to dodatkowo musimy je obrać. Marchewki i brukselkę blanszujemy we wrzącej, osolonej wodzie kilka minut, a następnie schładzamy w zimnej wodzie i odsączamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło, wrzucamy marchewki, brukselki przekrojone na pół i posypujemy solą i pieprzem. Smażymy ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie wlewamy ocet winny i gotujemy ok. 3 minut aż odparuje. Zdejmujemy z palnika. Doprawiamy ewentualnie do smaku solą i pieprzem.
Przygotowanie steków:
Oczyszczone mięso wyjmujemy z lodówki co najmniej na godzinę przed smażeniem – mięso musi mieć temperaturę pokojową.
Steki nacieramy pieprzem, na mięsie układamy plasterki czosnku i kilka gałązek rozmarynu. Odstawiamy.
Patelnie smarujemy olejem i mocno rozgrzewamy. Poziom wysmażenia zależy od Waszych preferencji. Ja smażę steki ok. 4 minut z każdej strony. Ważne aby mięso odwrócić tylko raz i nie nakłuwać go widelcem. Po obróceniu mięsa zmniejszamy temperaturę na średnią i smażymy z drugiej strony.
Po zdjęciu z patelni doprawiam steki solą i ewentualnie pieprzem, zawijamy w folię aluminiowa i odstawiamy na ok. 5 minut żeby mięso „odpoczęło”.
Antrykot wołowy podajemy z warzywami.