Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Antrykot pieczony ze szpinakiem, pieczarkami i tartym chrzanem

5.0
(15)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Pieczony antrykot wołowy to pyszne mięso smakuje idealnie w towarzystwie ostrego chrzanu i delikatnego szpinaku. 

Składniki:

antrykot wołowy z kością (tomahawk)
1 kg
czosnek
2 ząbki
masło
2 łyżki
olej z suszonych pomidorów
2 łyżki
pomidory suszone Smak
4 sztuki
szpinak baby
400 gramów
cebula
1 sztuka
pieczarki
4 sztuki
chrzan tarty Smak
1 słoik
Sklep Prymat

Na marynatę:

olej rzepakowy
3 łyżki
Musztarda rosyjska Prymat
2 łyżki
Sklep Prymat
Stek z grilla Prymat
3 łyżki

Do smaku:

Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
Sklep Prymat
Tymianek suszony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Antrykot pieczony ze szpinakiem, pieczarkami i tartym chrzanem

Osuszony antrykot nacieramy wszystkimi składnikami marynaty i odkładamy do lodówki na godzinę.

Tak przygotowane mięso smażymy na patelni ryflowanej z każdej strony na złoty kolor.

Następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C na ½ godziny. Po wyjęciu mięso powinno odpocząć na desce około 10 minut, po tym czasie kroimy w plastry.

Na patelni na maśle z olejem z ziołami z suszonych pomidorów  smażymy cebulę, czosnek, pieczarki, następnie dodajemy szpinak, suszone pomidory, mieszamy i doprawiamy do smaku.

W ten sposób przygotowany antrykot podajemy ze szpinakiem z pieczarkami i tartym chrzanem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak