Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Antrykot pieczony ze szpinakiem, pieczarkami i tartym chrzanem

5.0
(15)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Pieczony antrykot wołowy to pyszne mięso smakuje idealnie w towarzystwie ostrego chrzanu i delikatnego szpinaku. 

Składniki:

antrykot wołowy z kością (tomahawk) 1 kg
czosnek 2 ząbki
masło 2 łyżki
olej z suszonych pomidorów 2 łyżki
pomidory suszone Smak 4 sztuki
szpinak baby 400 gramów
cebula 1 sztuka
pieczarki 4 sztuki
chrzan tarty Smak 1 słoik

Na marynatę:

olej rzepakowy 3 łyżki
Musztarda rosyjska Prymat 2 łyżki
Stek z grilla Prymat 3 łyżki

Do smaku:

Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
Tymianek suszony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Antrykot pieczony ze szpinakiem, pieczarkami i tartym chrzanem

Osuszony antrykot nacieramy wszystkimi składnikami marynaty i odkładamy do lodówki na godzinę.

Tak przygotowane mięso smażymy na patelni ryflowanej z każdej strony na złoty kolor.

Następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C na ½ godziny. Po wyjęciu mięso powinno odpocząć na desce około 10 minut, po tym czasie kroimy w plastry.

Na patelni na maśle z olejem z ziołami z suszonych pomidorów  smażymy cebulę, czosnek, pieczarki, następnie dodajemy szpinak, suszone pomidory, mieszamy i doprawiamy do smaku.

W ten sposób przygotowany antrykot podajemy ze szpinakiem z pieczarkami i tartym chrzanem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak