Antrykot pieczony ze szpinakiem, pieczarkami i tartym chrzanem

Antrykot pieczony ze szpinakiem, pieczarkami i tartym chrzanem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Pieczony antrykot wołowy to pyszne mięso smakuje idealnie w towarzystwie ostrego chrzanu i delikatnego szpinaku. 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • antrykot wołowy z kością (tomahawk)

    1 kg
  • czosnek

    2 ząbki
  • masło

    2 łyżki
  • olej z suszonych pomidorów

    2 łyżki
  • pomidory suszone Smak

    4 sztuki
  • szpinak baby

    400 gramów
  • cebula

    1 sztuka
  • pieczarki

    4 sztuki
  • chrzan tarty Smak

    1 słoik

Na marynatę:

  • olej rzepakowy

    3 łyżki
  • musztarda rosyjska Prymat

    2 łyżki
  • Przyprawa do steku gruboziarnista Prymat

    3 łyżki

Do smaku:

  • sól morska Prymat

  • Pieprz kolorowy- MŁYNEK

  • tymianek Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Osuszony antrykot nacieramy wszystkimi składnikami marynaty i odkładamy do lodówki na godzinę.

Tak przygotowane mięso smażymy na patelni ryflowanej z każdej strony na złoty kolor.

Następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C na ½ godziny. Po wyjęciu mięso powinno odpocząć na desce około 10 minut, po tym czasie kroimy w plastry.

Na patelni na maśle z olejem z ziołami z suszonych pomidorów  smażymy cebulę, czosnek, pieczarki, następnie dodajemy szpinak, suszone pomidory, mieszamy i doprawiamy do smaku.

W ten sposób przygotowany antrykot podajemy ze szpinakiem z pieczarkami i tartym chrzanem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat