Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Antar z ziołowym pieprzem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

antar małe tusze 2 sztuki
cytryna 1/2 sztuki
olej 1/2 szklanki
sól do smaku 1 szczypta
cukier brązowy 1 łyżeczka
Pieprz ziołowy mielony Prymat 2 ły,żeczki
melisa 3 gałązki
marchewka 1 sztuka
mąka 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Antar z ziołowym pieprzem

Kroki postępowania

1
Antary umWyciąć kręgosłup wraz z niewielkimi ościami i boczne skrzela - oskrobać łuski. Umyć dokładnie . Ułożyć w pojemniku. yć , oczyścić. Przeciąć od strony brzusznej.
Krok 1 - Antar z ziołowym pieprzem foto
2
Przygotować marynatę z 1/4 szklanki oleju , soku z cytryny, szczypty soli, pieprzu ziołowego , gałązek melisy, cukru brązowego. Zalać ryby i zostawić w marynacie na 30 minut.
Krok 2 - Antar z ziołowym pieprzem foto
3
Antary wyjąć z marynaty i dobrze osuszyć .
Krok 3 - Antar z ziołowym pieprzem foto
4
Posypać pieprzem i solą.
Krok 4 - Antar z ziołowym pieprzem foto
5
Oprószyć mąką .
Krok 5 - Antar z ziołowym pieprzem foto
6
Marchew obrać i pokroić ( ja mam specjalny skrobak w ,, julienkę ").
Krok 6 - Antar z ziołowym pieprzem foto
7
Na patelni rozgrzać olej - wrzucić wyjęte z marynaty gałązki melisy i smażyć je kilka minut by aromatyzować olej. Zdjąć zioła z patelni ( wyrzucić ).
Krok 7 - Antar z ziołowym pieprzem foto
8
Na tłuszcz wrzucić paseczki marchewki i smażyć jak do chińszczyzny ( na chrupko)- zdjąć z patelni.
Krok 8 - Antar z ziołowym pieprzem foto
9
Smażyć ryby na rumiano z obu stron.
Podawać z ziemniakami ( frytkami ) obłożone paseczkami marchewki.
Krok 9 - Antar z ziołowym pieprzem foto
10
Pyszna soczysta ryba odławiana w okolicach Grenlandii . Małe wyglądem przypominają nasze okonie tyle , ze bez tych uciążliwych ości i łusek. Czyści się fantastycznie a jeśli chodzi o ości to ma tylko kręgosłup pięknie odchodzący od mięsa . Nie ma ostrego rybiego smaku i zapachu .Nawet dzieci się nim zajadają.
Krok 10 - Antar z ziołowym pieprzem foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jasiek 29.05.2013 19:12
idealna przekąska
Marta1986 29.05.2013 17:45
pysznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak