Antar smażony na maśle

Antar smażony na maśle

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Antar-filet duży

    1 sztuka
  • masło

    2 łyżki
  • olej roślinny

    1/3 szklanki
  • mąka

    2 łyżki
  • sól do smaku

    1 szczypta
  • pieprz mielony

    1 szczypta
  • sok z cytryny

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Antar smażony na maśle foto
Umyć i osuszyć rybę . Pokroić na porcje .
Krok 2 - Antar smażony na maśle foto
Uszykować marynatę z 1/2 szklanki oleju , soku z cytryny i 1/4 łyżeczki grubo zielonego pieprzu kolorowego .
Krok 3 - Antar smażony na maśle foto
Polać rybę w zamykanym pojemniku i zostawić w lodówce na godzinę .
Krok 4 - Antar smażony na maśle foto
Osuszyć kawałki ryby papierowymi ręcznikami kuchennymi .
Krok 5 - Antar smażony na maśle foto
Posolić grubą solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem .
Krok 6 - Antar smażony na maśle foto
Oprószyć mąką .
Krok 7 - Antar smażony na maśle foto
Na patelni rozgrzać sporą porcję oleju . Dołożyć masło i na gorący tłuszcz kłaść kawałki ryby skórą do dołu .
Krok 8 - Antar smażony na maśle foto
Smażyć na rumiano z obu stron .
Krok 9 - Antar smażony na maśle foto
Ryba żyjąca w wodach arktycznych .Szara skóra kryje piękne białe mięso - z wyglądu i trochę smakiem przypomina dużego dorsza . Nie potrzebuje wielkiego doprawiania - starczy cytryna , sól i pieprz . Usmażona na maśle jest pyszna.

Podawać na gorąco z warzywami , ziemniakami z wody i cytryną ( ja tym razem podałam do niego bataty i ziemniaki gotowane na parze )

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
magdziorka6 29.05.2013 17:17
dla mnie nowość ta rybka ale bardzo apetycznie wygląda
aginaa 29.05.2013 07:05
wyglada smakowicie
treonina 28.05.2013 22:53
nigdy nie jadłam tej rybki :-)
beniaminek 28.05.2013 22:10
fajne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat