Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Antar nadziewany jabłkiem z imbirem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

antar 2 sztuki
cytryna 1/2 sztuki
mandarynki 2 sztuki
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
sól do smaku 1 szczypta
masło klarowane 1/3 szklanki
jabko 1 sztuka
imbir starty 2 łyżeczki
miód płynny 2 łyżeczki
mąka pszenna 1,5 łyżki
natka pietruszki 1 łyżka
śmietana 18 proc 1 łyżka

Porada

Moja ,, fiksacja" na punkcie antara nie ma końca. Uwielbiam tą rybę. Białe mięso bez tego irytującego mocnego rybiego zapachu. Fantastycznie komponuje się z dodatkowymi smakami ( marynatami cytrusowymi, ziołami).

Przepis i sposób przygotowania na: Antar nadziewany jabłkiem z imbirem

Kroki postępowania

1
Oczyścić, oskrobać ,rozciąć wzdłuż brzucha i delikatnie usunąć kręgosłup tak by ryby pozostały całe. Umyć ryby. Posypać pieprzem i solą.Ułożyć w pojemniku. Zalać sokiem wyciśniętym z cytryny i mandarynek , oraz 1 łyżką oleju. Zostawić na 30 minut.
Krok 1 - Antar nadziewany jabłkiem z imbirem  foto
2
Jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne i utrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej.
Imbir obrać i utrzeć.
Wymieszać jabłko z imbirem , miodem , łyżką wody - chwilę smażyć na małej patelni by nadzienie połączyło się , a płyn odparował. Lekko posolić i dodać szczyptę pieprzu.

Krok 2 - Antar nadziewany jabłkiem z imbirem  foto
3
Przełożyć do miseczki. Ostudzić. Dołożyć usiekaną natkę pietruszki, śmietanę - wymieszać.
Krok 3 - Antar nadziewany jabłkiem z imbirem  foto
4
Antary wyjąć z marynaty i osuszyć dokładnie papierowymi ręcznikami kuchennymi.
Oprószyć mąką.
Rozgrzać na patelni klarowane masło z łyżka oleju . Na gorące kłaść ryby i smażyć na rumiano z obu stron ( przewracać ostrożnie by nie uszkodzić ryb ).
Krok 4 - Antar nadziewany jabłkiem z imbirem  foto
5
Delikatnie zdjąć usmażone antary z patelni - na połówkach położyć nadzienie i przykryć drugą połówką.
Podawać polane zrumienionym masłem.
* Można również ryby podać zdjęte z patelni bez nadziewania , a przygotować podwójną porcję nadzienia i potraktować je jako surówkę.
Krok 5 - Antar nadziewany jabłkiem z imbirem  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 07.05.2014 09:38
Super taka rybka :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak