Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Antar na parze ( smarowany chrzanem )

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

antar 2 sztuki
masło 2 łyżeczki
chrzan ze słoika 2 łyżeczki
cytryna 8 plasterków
klementynka 2 sztuki
sól do smaku 2 szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat 2 szczypty
por zielone liście 4 sztuki
skórka z klementynki 1/8 sztuki
przyprawa do potraw Kucharek 1 łyżeczka
zioła 1 pęczek
woda zimna 2,5 szklanki
śmietana 18 proc 1/3 szklanki
przyprawa do zup 1 łyżeczka
Pieprz biały mielony Prymat 1 szczypta
anyż gwiazdki mielony 1 szczypta

Porada

Spróbujcie nie wylewać tego co zostaje w dolnym pojemniku parowaru - posmakujcie , a pomysły co z tym zrobić same przyjdą Wam do głowy.

Przepis i sposób przygotowania na: Antar na parze ( smarowany chrzanem )

Kroki postępowania

1
Rozmrożone antary umyć i oskrobać. Ponownie umyć i osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi.
Rozciąć od strony brzusznej tak by grzbiet był cały . Delikatnie wyciąć kręgosłup.
Rozłożone ryby posolić i posypać pieprzem mielonym. Nałożyć po łyżeczce masła i łyżeczce chrzanu na każdego antara.
Krok 1 - Antar na parze (  smarowany chrzanem ) foto
2
Złożyć ryby i spiąć wykałaczkami.
Krok 2 - Antar na parze (  smarowany chrzanem ) foto
3
Ułożyć w garnku do gotowania na parze na liściach pora podkładając pod każdego 2 plastry cytryny i kładąc na każdego po 2 plastry klementynki ( z reszty klementynki wycisnąć sok i skropić rybę i warzywa ). Obok ułożyć małe ziemniaki i warzywa pokrojone w niewielkie kawałki.
Krok 3 - Antar na parze (  smarowany chrzanem ) foto
4
W dolnym garnku do nalanej wody dodać zioła, skórkę z cytryny, piętkę klementynki i przyprawę uniwersalną. Zagotować. Postawić garnek z rybami i gotować 20 minut.
Krok 4 - Antar na parze (  smarowany chrzanem ) foto
5
Przecedzić wywar z dolnego garnka wyrzucając zioła i skórki z cytrusów.
Krok 5 - Antar na parze (  smarowany chrzanem ) foto
6
Wlać śmietankę . Doprawić mielonym pieprzem , anyżem i przyprawą do zup.
Podawać antary z warzywami ugotowanymi na parze i porcją sałaty z cytrusowym dresingiem oraz wywarem warzywno-rybnym do popicia**.
* Można dodatkowo polać łyżką roztopionego masła i skropić sokiem z cytryny .
** Nie mogę się powstrzymać by nie podyskutować przy okazji przygotowywania tej potrawy z tymi którzy twierdzą, że w produktach gotowanych na parze pozostają wszystkie wartościowe składniki , a do tego wszystkie naturalne smaki. Śmiem twierdzić , że co niektórzy nigdy nie spróbowali wywaru który pozostaje w dolnym pojemniku po zrobieniu dnia. Gdyby spróbowali to by wiedzieli , że wiele smaków z warzyw , ryb czy mięsa zostaje po prostu przez krążącą parę wodną wypłukane i rozpuszcza się w wodzie której używamy do gotowania. Trzeba ten wywar po prostu doprawić i wykorzystać na sos lub bulion.
W tym wypadku zrobiłam fantastyczny bulion warzywno-rybny dodając odrobinę śmietanki i przyprawiając go szczyptą białego pieprzu, anyżu i przyprawę do zup.
Krok 6 - Antar na parze (  smarowany chrzanem ) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak