Przepis i sposób przygotowania na: Antar na parze ( smarowany chrzanem )
Kroki postępowania
Rozciąć od strony brzusznej tak by grzbiet był cały . Delikatnie wyciąć kręgosłup.
Rozłożone ryby posolić i posypać pieprzem mielonym. Nałożyć po łyżeczce masła i łyżeczce chrzanu na każdego antara.
Podawać antary z warzywami ugotowanymi na parze i porcją sałaty z cytrusowym dresingiem oraz wywarem warzywno-rybnym do popicia**.
* Można dodatkowo polać łyżką roztopionego masła i skropić sokiem z cytryny .
** Nie mogę się powstrzymać by nie podyskutować przy okazji przygotowywania tej potrawy z tymi którzy twierdzą, że w produktach gotowanych na parze pozostają wszystkie wartościowe składniki , a do tego wszystkie naturalne smaki. Śmiem twierdzić , że co niektórzy nigdy nie spróbowali wywaru który pozostaje w dolnym pojemniku po zrobieniu dnia. Gdyby spróbowali to by wiedzieli , że wiele smaków z warzyw , ryb czy mięsa zostaje po prostu przez krążącą parę wodną wypłukane i rozpuszcza się w wodzie której używamy do gotowania. Trzeba ten wywar po prostu doprawić i wykorzystać na sos lub bulion.
W tym wypadku zrobiłam fantastyczny bulion warzywno-rybny dodając odrobinę śmietanki i przyprawiając go szczyptą białego pieprzu, anyżu i przyprawę do zup.