ANIOŁECZEK

ANIOŁECZEK

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

gniazda

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    2 szt
  • śmietana

    0,5 szkl
  • cukier

    0,5 szkl
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • margaryna

    1/2 kostki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • Krem:

  • jajko

    3 szt
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • cukier wanilinowy

    2 torebki
  • śmietana

    1 szkl
  • mleko

    3 szkl
  • cukier

    1 szkl
  • margaryna

    1 kostka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania ANIOŁECZEK

Jajka, cukier, mąkę ziemniaczana, śmietanę wymieszać mikserem. Dodać margarynę z mąką i proszkiem do pieczenia i połączyć ze zmiksowana masą. Z otrzymanego ciasta upiec 4 jednakowe placki. Przeznaczone na krem jajka zmiksować ze śmietaną i cukrami waniliowymi. W rondelku ustawionym na małym ogniu, zagotować mleko z cukrem i margaryną i mieszając stopniowo dodawać zmiksowane jajka. Chwilę pogotować. Gorąca masą przełozyć placki i posmarować wierzch ciasta, schłodzić i wstawić do lodówki. Ciasto można udekorować galaretka lub sezonowymi owocami

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

bietka 06.09.2013 22:15
smaczne ciacho :)
Sarenka 19.08.2013 17:43
Apetyczne ciacho - spotkałam się z nazwą, ale z innym przepisem.
gusia1000 02.04.2013 17:55
Dobre ciasto.
eliza135 19.08.2012 19:03
palce lizać
malinka18 19.08.2012 13:04
to ciasto króluje u mnie na każdej imprezie z tym że w oryginalnym przepisie zamiast proszku dodaje się amoniak a do masy śmietanę kremówkę;-)
1j1o1l1a1 17.08.2012 15:52
bardzo pycha :)
ewka1978 17.08.2012 13:20
ale smacznie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat