Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ANIOŁECZEK

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 2 szt
śmietana 0,5 szkl
cukier 0,5 szkl
mąka ziemniaczana 1 łyżka
margaryna 1/2 kostki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Krem:
jajko 3 szt
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier wanilinowy 2 torebki
śmietana 1 szkl
mleko 3 szkl
cukier 1 szkl
margaryna 1 kostka

Przepis i sposób przygotowania na: ANIOŁECZEK

Jajka, cukier, mąkę ziemniaczana, śmietanę wymieszać mikserem. Dodać margarynę z mąką i proszkiem do pieczenia i połączyć ze zmiksowana masą. Z otrzymanego ciasta upiec 4 jednakowe placki. Przeznaczone na krem jajka zmiksować ze śmietaną i cukrami waniliowymi. W rondelku ustawionym na małym ogniu, zagotować mleko z cukrem i margaryną i mieszając stopniowo dodawać zmiksowane jajka. Chwilę pogotować. Gorąca masą przełozyć placki i posmarować wierzch ciasta, schłodzić i wstawić do lodówki. Ciasto można udekorować galaretka lub sezonowymi owocami

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 06.09.2013 22:15
smaczne ciacho :)
Sarenka 19.08.2013 17:43
Apetyczne ciacho - spotkałam się z nazwą, ale z innym przepisem.
gusia1000 02.04.2013 17:55
Dobre ciasto.
eliza135 19.08.2012 19:03
palce lizać
malinka18 19.08.2012 13:04
to ciasto króluje u mnie na każdej imprezie z tym że w oryginalnym przepisie zamiast proszku dodaje się amoniak a do masy śmietanę kremówkę;-)
1j1o1l1a1 17.08.2012 15:52
bardzo pycha :)
ewka1978 17.08.2012 13:20
ale smacznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak