Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Angielskie śniadanie - english breakfast

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kaszanka 2 plastry
pieczarki 2 szt
pomidor śliwkowy 1 szt
bekon 2 plastry
kiełbasa biała 2 szt
jajko 2 szt
fasolka w sosie pomidorowym 4 łyżki
chleb 2 kromki
ocet 3 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
oliwa 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Angielskie śniadanie - english breakfast

Tradycyjne angielskie śniadanie.
Pomidora umyć i przekroić na połowę. Posolić i posmarować oliwą. Pieczarki obrać. Ułożyć na blasze plastry kaszanki (w angielskiej wersji black pudding), obok połówki pomidora, kapelusze pieczarek i białą kiełbaskę. Wstawić do nagrzanego piekarnika i korzystając z opcji grill grillować ok. 10-15 minut. Bekon ułożyć na osobnej blasze i również grillować ale krócej.

W tym czasie nalać do rondla 2 szklanki wody i zagotować.
Do gotującej wody dodać ocet oraz sól. Zmniejszyć płomień, aby woda nie bulgotała i wbić delikatnie jajka - gotować ok 3-5 minut. W ten sposób powstaną nam jajka w koszulce. Kromki chleba opiec w tosterze.
Fasolkę Anglicy zasadniczo jedzą z puszek - jest tak tania, że nikt raczej sam nie przygotowuje. Tak więc otworzyć puszkę i podgrzać fasolkę.
Na dużym talerzu ułożyć plaster bekonu, plaster kaszanki, kiełbaskę pieczarkę, pół pomidorka, jajko w koszulce, małą miseczkę z fasolki oraz kromkę chleba.

Dla bardzo głodnych wersja podwójna.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kulinarna Ja 10.07.2014 13:45
lubię, choć unikam ze względu na kaloryczność :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak