Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pyszny angielski sos miętowy

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukier brązowy 100 g
mięta świeża siekana 100 g
ocet winny 3 łyżki
woda 3 (źródlana)
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pyszny angielski sos miętowy

Mietę myjemy osuszamy na ręczniku papierowym, listki obrywamy z głównych łodyżek i drobniutko siekamy nożem. Do małego rondelka wsypujemy brązowy cukier ,wlewamy ocet i wodę i gotujemy na wolnym ogniu aż zrobi nam się syrop, wtedy wrzucamy pokrojoną miętę i jeszcze raz doprowadzić do wrzenia.nastepnie zdejmujemy z ognia i gotowy sos przestudzamy. Jeżeli listki mięty sa zbyt za grube , sos mozna zmiksować blenderem ,wtedy jednak zrobi się dość płynny. Tak przygotowany sos miętowy jest idealnym dodatkiem do dań z tłustych mięs .Dobrze sprawdzi się również jako dip do pikantnych przystawek

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

AZgotuj 28.05.2013 11:38
rewelacja !!!
Gracer 23.05.2013 18:28
nigdy takiego nie kosztowałem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak