Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ananasowo-porzeczkowy tort bez pieczenia Zewy

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Ciasto "na szybko", gdy mamy ochotę na coś słodkiego a nie chcemy czekać aż upiecze nam się biszkopt. Z pomocą przychodzą nam biszkopty gotowe, do tego kilka składników i dosłownie w kilka minut mamy gotowe i smaczne ciacho. 

Składniki:

biszkopty okrągłe 1 opakowanie
ananas w puszce 1 puszka
dżem porzeczkowy 1 słoik
śmietana kremowa 36% 500 mililitrów
serka mascarpone 250 gramów
cukier palmowy 2 łyżki
kolorowa posypka 1 łyżka

Porada

Dżem z czarnej porzeczki, słoik o pojemności 300 ml. Posypka jest waflowa w kolorze zielonym.

Przepis i sposób przygotowania na: Ananasowo-porzeczkowy tort bez pieczenia Zewy

Ananasy odsączyć z zalewy i pokroić.

Śmietanę ubić z mascarpone i wcześniej rozdrobnionym cukrem palmowym.

Biszkopty układać w tortownicy o średnicy 23 cm, nasączyć sokiem z ananasów. Na biszkoptach rozłożyć porcję śmietany, potem rozsmarować dżem, posypać pokrojonymi ananasami.
Czynność powtórzyć robiąc trzy warstwy.

Na koniec torcik udekorować resztą śmietany (u mnie kwiaty z tylki o kształcie gwiazdy, ananasem i kleksikami dżemu oraz posypką waflową).

Torcik schłodzić przed podaniem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak