Ananasowo- kakaowe ciasto

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • margaryna

    1 kostka
  • mąka pszenna

    2,5 szklanki
  • cukier

    1 szklanka
  • jaja

    4 sztuki
  • ananas

    1 puszka
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • aromat arakowy

    1 łyżeczka
  • mąka ziemniaczana

    6 łyżek
  • kakao

    3 łyżeczki
  • kawa rozpuszczalna

    1 łyżeczka
  • sól

    2 szczypty
  • mleko

    100 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Margarynę ucieramy na puszystą masę z połową cukru i cukrem waniliowym. Następnie ciągle ucierając dodajemy po jednym jajko i sól. Następnie dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Po dokładnym utarciu dodajemy mleko. Połowę masy przekładamy do wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą blaszki. Aromat mieszamy z kawą rozpuszczalną, dodajemy do pozostałej masy, następnie miksując dodajemy kakao i pozostały cukier. Masę ciemną przekładamy na jasną i przy pomocy widelca przejeżdżamy kilka razy po masie, żeby biała pomieszała się z ciemną. Wcześniej odsączonego na sitku ananasa kroimy na półplasterki( gotowe plasterki na pół) i układamy na cieście. Pieczemy przez około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po pewnym czasie możemy zmniejszyć temperaturę do 160 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Seba 04.02.2014 16:40
pyszny deser
RenataZ-et 27.07.2013 21:39
brzmi świetnie
Neetka90 19.09.2012 10:56
apetyczne ciasto.. :)
IKrakowianka 20.08.2012 22:28
Uwielbiam
eliza135 20.08.2012 20:27
niamniam
KasiaK90 17.03.2012 08:49
świetne,porywam
cooleczka 28.02.2012 13:41
brzmi pysznie - aż nie mogę się doczekać, kiedy będę miała piekarnik :)
Agnieszka_B 11.01.2012 13:42
Piękne ciacho!!
agnieszka137 08.01.2012 16:06
apetyczne ciasto
marines27 08.01.2012 00:47
pychota

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat