Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ananasowe słońce

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki 1,5 szklanki
margaryna 125 g
jajko 1
cukier 6 łyżek
Krem:
mascarpone 250 g
kremówka 100 ml
żółtko jajek 1
cukier puder 2 łyżki
kaki 1/2
ananas z puszki 1
posypka czekoladowa
płatki migdałowe
wafelki

Przepis i sposób przygotowania na: Ananasowe słońce

Kroki postępowania

1
Z mąki, cukru, jajka i miękkiej margaryny zagniatamy ciasto.
Krok 1 - Ananasowe słońce foto
2
Takie ciasto wkladamy w woreczek foliowy i wkładamy na 30 minut do lodówki. W tym czasie smarujemy formę do tarty margaryną. Następnie wałkujemy ciasto i rozkładamy na blaszce, nakuwamy widelcem
Krok 2 - Ananasowe słońce foto
3
i pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. Odstawiamy ciasto do ostygnięcia. W tym czasie robi krem. Ubijamy kremówkę z cukrem pudrem na sztywną pianę. Dodajemy serek mascarpone i żółtko- delikatnie mieszamy.
Krok 3 - Ananasowe słońce foto
4
Takim kremem smarujemy ciasto, układamy plasterki kaki, a na nie ananasa (tak by kaki były środkiem ananasa). Następnie posupujemy wkoło płatkami migdałowymi, po całości posypką czekoladową. Dekorujemy wafelkami.
Krok 4 - Ananasowe słońce foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Juleczka20 07.03.2012 09:20
fajne
Katarzyna/kate1980 16.11.2011 22:04
śliczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak