Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ananas pieczony w syropie waniliowo - rumowym

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ananas świeży 1 sztuka
cukier 0,5 szklanki
rum 25 ml
woda 1 szklanki
wanilia 1 laseczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ananas pieczony w syropie waniliowo - rumowym

Piekarnik nagrzej do 180 st.

Ananasa obierz, nacinając brzegi.

W rondelku / małym garnuszku podgrzej wodę z cukrem i wanilią. Po rozpuszczeniu cukru, odstaw garnek z palnika i dodaj rumu.

Ananasa umieść w dość płytkim naczyniu żaroodpornym i polej przygotowanym syropem.
Wstaw do piekarnika, który ustaw najlepiej na tryb grillowania od góry.

Co 10 minut polewaj ananasa syropem, upewniając się, że nie wysycha.
Piecz 40-50 minut.

Po wyjęciu pokrój na grube plastry. Świetnie komponuje się podany z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 29.10.2013 15:34
cudo, jestem chętna na taki deser :)
goofy9 09.10.2013 22:44
musi być pyszny
msmariusz 03.10.2013 21:17
smacznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak