Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Amur z grilla

4.0
(2)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Jak grillować amura, aby wyszedł soczysty w środku? Poznaj ten przepis!

Składniki:

amur 4 sztuki
masło 3 łyżki
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat 1 łyżka
sól
pieprz
koper 1 pęczek

Przepis i sposób przygotowania na: Amur z grilla

Amur grillowany to bardzo pyszna propozycja zarówno na przyjęcie w ogrodzie lub codzienny obiad. 

- amura dobrze dopraw - gotowa mieszanka ziół oraz świeży koperek to aromatyczne kompozycja,

- zanim przystąpisz do grillowania amura przeczytaj dokładnie opis przygotowania.

Kroki postępowania

1

Świeżego amura należy pozbawić łusek oraz wypatroszyć z wnętrzności, dokładnie myjemy go z zewnątrz i od środka pod wodą z kranu.

Krok 1 - Amur z grilla foto
2
Odcinamy głowę, ogon oraz płetwy, po czym dzielimy rybę na 3 równe częsci. Każdy z kawałków ryby dokładnie nacieramy od środka przyprawą do ryb.
Krok 2 - Amur z grilla foto
3

Do środka każdego z kawałków wkładamy ok.0,5 łyżeczki masła oraz 2 gałązki kopru, przyprawę do ryb, sól oraz pieprz.

Krok 3 - Amur z grilla foto
4

Rybę układamy na folii, posypujemy solą, kładziemy ponownie kawałek masła i koperek - zawijamy w folie. Z każdym kawałkiem ryby postępujemy podobnie.

Krok 4 - Amur z grilla foto
5

Rybę grillujemy 20-25 minut i dwukrotnie obracamy na drugą stronę.

Krok 5 - Amur z grilla foto
6

Ugrillowaną rybę wyjmujemy z foli i podajemy do obiadu lub ulubionego bukietu z warzyw. 

Krok 6 - Amur z grilla foto

Polecam też przepis na amura z kasza jaglaną i batatami. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 19.08.2012 11:05
smakowity !
Betka 06.08.2012 19:50
na pewno bardzo smakowity!;)
Kekerboom 06.08.2012 16:26
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak