Przepis i sposób przygotowania na: Amur smażony
Rybę najlepiej smażyć tylko i wyłączeni na maśle lub maśle klarowanym.
Polecam każda rybę obtaczać tylko w mące, bez bułki tartej. Chociaż jeśli wolicie panierkę z bułki tartej, także możecie tak przygotować amura. Wtedy najlepiej rozbełtać jajko, zamoczyć rybę i następnie włożyć kawałki ryby do bułki tartej.
W przypadku ryb o delikatny smaku wystarcza panierowanie w samej mące.
Gotowe filety z amura mocno solimy, pieprzymy i posypujemy przyprawiamy przyprawą do ryb. Na koniec nacieramy jeszcze czosnkiem i olejem, aby przyprawy się zamarynowały i wkładamy do pojemnika przynajmniej na 20 minut.
Ryby obtaczamy w mące, rozgrzewamy masło na patelni i smażymy na małym ogniu pod lekkim przykryciem.
Smażymy do zrumienienia przez kilka minut z obu stron.