Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Amur smażony

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Amur smażony na złocisty kolor, w chrupiącej panierce z mąki pszennej. Zobacz jak przygotować filety z amura do smażenia. 

Składniki:

Składniki

filety z amura 2 sztuki
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat 1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
olej 100 mililitrów
ząbki czosnku 3 sztuki

Dodatkowo na panierkę:

mąka pszenna 0,5 szklanki
masło klarowane 300 gramów

Opcjonalnie:

Bułka tarta klasyczna Prymat 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Amur smażony

Rybę najlepiej smażyć tylko i wyłączeni na maśle lub maśle klarowanym.

Polecam każda rybę obtaczać tylko w mące, bez bułki tartej. Chociaż jeśli wolicie panierkę z bułki tartej, także możecie tak przygotować amura. Wtedy najlepiej rozbełtać jajko, zamoczyć rybę i następnie włożyć kawałki ryby do bułki tartej. 

W przypadku ryb o delikatny smaku wystarcza panierowanie w samej mące. 

Gotowe filety z amura mocno solimy, pieprzymy i posypujemy przyprawiamy przyprawą do ryb. Na koniec nacieramy jeszcze czosnkiem i olejem, aby przyprawy się zamarynowały i wkładamy do pojemnika przynajmniej na 20 minut.

Ryby obtaczamy w mące, rozgrzewamy masło na patelni i smażymy na małym ogniu pod lekkim przykryciem. 

Smażymy do zrumienienia przez kilka minut z obu stron.

Przekąska z amura? Polecam przepis na amura w galarecie. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marta Ryżek-Kalkowska 14.03.2015 23:35
bardzo dziękuję.
Bernadeta1 13.03.2015 11:33
smaczna rybka
Agnieszka-87-25 12.03.2015 09:11
bardzo dobre
Marta Ryżek-Kalkowska 12.03.2015 08:54
bardzo dziękuję.
Wafelek2601 12.03.2015 08:14
smaczna rybka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak