Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Amoniaczki.

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki ciasta

mąka pszenna 1 kg
smalec 10 dag
masło lub margaryna 15 dag
cukier 1 szklanki
śmietana 12% 1 szklanka
jajko 3 sztuki
amoniak 2 łyżeczki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Dodatkowo

białko 1 sztuka
cukier kryształ kilka łyżek
mąka pszenna do posypania stolnicy

Porada

Ciasteczka podczas pieczenia trochę urosną,dlatego należy zachować większe odstępy układając je na blasze.

Przepis i sposób przygotowania na: Amoniaczki.

Kroki postępowania

1
Masło i smalec roztopić i wystudzić.
Jajka utrzeć z cukrem,dodać śmietanę,mąkę z proszkiem i amoniakiem,roztopione masło ze smalcem i zagnieść gładkie ciasto.

Krok 1 - Amoniaczki. foto
2
Następnie ciasto wałkować na posypanej mąką stolnicy i za pomocą dowolnych foremek wykrawać ciasteczka.
Krok 2 - Amoniaczki. foto
3
Każde ciasteczko smarować rozkłóconym białkiem i posypywać cukrem kryształem.Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 3 - Amoniaczki. foto
4
Piec ciasteczka około 25 minut w temperaturze 170 stopni.Upieczone zdjąć z blaszki i wystudzić.
Krok 4 - Amoniaczki. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 09.04.2017 15:49
Dziękuję:)
gusia1000 15.04.2015 22:53
Znane i dobre ciastka.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak