Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Amoniaczki Zuli

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukier 1 szklanka
jajko 2 sztuki
mąka 2,5 szklanki
mleko 1 szklanka
amoniak 2 dag
cukier waniliowy opakowanie
masło stopione 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Amoniaczki Zuli

Cukier utrzeć z jajami, dodać cukier waniliowy, mąkę i mleko z rozmieszanym w niej amoniakiem. Na końcu dodać stopione masło. Ciasto wyłożyć na stolnicę i zagnieść dosypując tyle mąki aby dało się wałkować. Dokładnie wyrobić, rozwałkować na grubość 4 - 5 mm i wykrawać foremką lub szklaneczką krążki. Piec na natłuszczonej i wysypanej mąką blasze w gorącym piekarniku na jasnozłoty kolor.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak