Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

amoniaczki przekładane powidłami śliwkowymi

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 1 kostka
jajko 4 sztuki
cukier drobny 1 szklanka
amoniak 3 łyżeczki
śmietana 18-procentowa 1 szklanka
mąka pszenna 1 kilo

Przepis i sposób przygotowania na: amoniaczki przekładane powidłami śliwkowymi

Mąkę przesiać do miski. Jajka ubić z cukrem, masło roztopić, wlać do mąki. Śmietanę i amoniak wymieszać, zostawić na chwilę w cieple (aż podwoi swoją objętość) także wlać do mąki. Następnie zagnieść ciasto. Gotowe ciasto cienko wałkować, wycinać szklanką ciastka. Układać na blachę wysmarowaną margaryną. Piec w 180 stopniach ok. 10 minut. Upieczone ciastka ostudzić, potem przekładać powidłami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

stokrotka 28.01.2014 12:36
pyszne w sam raz do kawki
Malgorzata549 30.12.2013 15:41
pysznie się prezentują
Jusiaa 26.12.2013 11:35
Świetne, w sam raz do schrupania :)
Romanowka 26.12.2013 11:00
Smakowite ciasteczka!
Pyszota 26.12.2013 10:59
Pyszny deser
pawel123 26.12.2013 10:55
ale smakoełyki
krystyna330 26.12.2013 10:53
musi rewelacyjnie smakowac

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak