Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Amoniaczki

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasteczka

mąka 0,5 kg
cukier 150 g
margaryna 100 g
jajko 2 sztuki
cukier waniliowy 1 opakowanie
mleko 0,5 szklanki
amoniak 2 łyżki
sól 1 szczypta

posypka

cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Amoniaczki

Kroki postępowania

1
Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy jajka, odrobinę soli, cukier waniliowy, mąkę, i amoniak rozpuszczony w ciepłym mleku. Wyrabiamy ciasto na jednolitą masę i odstawiamy na 1 godzinę w chłodne miejsce.
Krok 1 - Amoniaczki foto
2
Po tym czasie rozwałkujemy ciasto na około 5 mm i wykrawamy ciasteczka. Ciasta układamy na posmarowanej tłuszczem blaszce
Krok 2 - Amoniaczki foto
3
pieczemy w 200 stopniach na złoty kolor. Około 15-20 minut.
Wystudzone posypujemy cukrem pudrem.
Krok 3 - Amoniaczki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak