Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Amoniaczki

5.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasteczka

mąka
0,5 kg
cukier
150 g
margaryna
100 g
jajko
2 sztuki
cukier waniliowy
1 opakowanie
Sklep Prymat
mleko
0,5 szklanki
amoniak
2 łyżki
sól
1 szczypta
Sklep Prymat

posypka

cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Amoniaczki

Kroki postępowania

1
Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy jajka, odrobinę soli, cukier waniliowy, mąkę, i amoniak rozpuszczony w ciepłym mleku. Wyrabiamy ciasto na jednolitą masę i odstawiamy na 1 godzinę w chłodne miejsce.
Krok 1 - Amoniaczki foto
2
Po tym czasie rozwałkujemy ciasto na około 5 mm i wykrawamy ciasteczka. Ciasta układamy na posmarowanej tłuszczem blaszce
Krok 2 - Amoniaczki foto
3
pieczemy w 200 stopniach na złoty kolor. Około 15-20 minut.
Wystudzone posypujemy cukrem pudrem.
Krok 3 - Amoniaczki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak