Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Amoniaczki

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 500 gram
margaryna 100 gram
cukier 150 gram
mleko 1/2 szklanki
jajko 2 sztuki
amoniak 2 łyżeczki
cukier waniliowy
DODATKOWO:
jajko 1 sztuka
cukier

Przepis i sposób przygotowania na: Amoniaczki

Margarynę utrzeć z cukrem, dodać jajka, przesianą mąkę oraz amoniak rozpuszczony w ciepłym mleku.
Zagniecione ciasto odstawić na godzinę do lodówki, następnie ciasto cienko rozwałkować i wyciąć ciasteczka, ułożyć je na natłuszczonej blaszce, posmarować je po wierzchu ubitym jajkiem i posypać warstwą cukru( najlepiej grubego). Piekarnik nagrzać do 190st i piec do zrumienienia.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kolorowa 27.10.2013 22:08
Ojjj amoniak ?
Magula 27.10.2013 11:04
mniam mniam fajniste ciasteczka
Olga_SK 27.10.2013 10:56
Smak dzieciństwa :D Wieki ich nie jadłam!
as28 27.10.2013 10:33
lubię ciasteczka
joanna30 27.10.2013 10:20
Uwielbiam te ciasteczka :)
Aga-25 27.10.2013 09:27
dobre za kilka dni są
Agnieszka-87-25 27.10.2013 09:18
pyszne są!
Gracer 27.10.2013 08:21
super ciasteczka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak