Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ambasador z wiśniami

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masa budyniowa

jajko 5 szt
mleko 1 szkl
cukier 1 szkl
cukier waniliowy 2 op
mleko 1/2 szkl
mąka 3 łyżki

masa 2

margaryna 1 kostka
rodzynki 1/2 szklanki
orzechy włoskie 1/2 szklanki
kakao

góra

wiśnie
galaretka wiśniowa 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: ambasador z wiśniami

Kroki postępowania

1
Przygotuj biszkopt z 4 jaj. Przepis możesz znaleźć w moich przepisach, bądź zrobić według własnego sprawdzonego przepisu. Ważne, aby biszkopt ubijać ręcznie trzepaczką, a nie mikserem (wtedy wyjdzie lepszy).
Krok 1 - ambasador z wiśniami foto
2
Następnie przygotuj masę budyniową. Do garnka wrzuć 5 jaj, 1 szkl cukru, 1 szkl mleka, 2 cukry waniliowe i mieszaj mikserem.
Krok 2 - ambasador z wiśniami foto
3
Następnie pół szklanki mleka wymieszaj z 3 łyżkami mąki.
Krok 3 - ambasador z wiśniami foto
4
Wstaw garnek na mały ogień, cały czas mieszaj. Następnie powoli dolewaj wymieszaną mąkę. Wymieszaj i ostudź masę.
Krok 4 - ambasador z wiśniami foto
5
Teraz przygotuj masę. Wymieszaj 1 kostkę margaryny z ostudzonym budyniem. Następnie masę podziel na dwie części. Do jednej białej części dodaj rodzynki.
Krok 5 - ambasador z wiśniami foto
6
Gotowy biszkopt przetnij na pół. Jedną warstwę włóż z powrtoem do blachy.
Krok 6 - ambasador z wiśniami foto
7
Do drugiej części dodaj kilka łyżek kakao oraz rozbite orzechy.
Krok 7 - ambasador z wiśniami foto
8
Następnie wysmaruj w blasze. Biszkopt-ciemna masa-biszkopt-biała masa-wiśnie-galaretki. Ja akurat zrobiłam odwrotnie masy (ale lepsza jest podana przeze mnie kolejność, lepiej pracują kolory.
Krok 8 - ambasador z wiśniami foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 12.10.2014 10:47
dla mnie ciacho na 5/5 :-)
IKrakowianka 11.10.2014 22:49
rewelacyjne ciasto
engie23 11.10.2014 19:26
super wygląda
Mniam 11.10.2014 18:11
Wygląda przepysznie.
Renataj 11.10.2014 18:00
Bardzo apetyczne ciasto.
noninka77 11.10.2014 17:46
Pyszne ciacho :)
mirosława4 11.10.2014 16:07
piekę podobne tylko więcej mam pracy z masą jest pyszne , może następnym razem wypróbuję twój przepis :)
gosia561 11.10.2014 15:13
cudne jest to ciasto
BernadettaP 11.10.2014 14:48
Ubijanie jajek ręcznie to tylko strata czasu. Dobry mikser załatwia sprawę, ale jeśli się fajnego nie ma, to wtedy faktycznie lepiej sięgnąć po trzepaczki. Bardzo lubię ciasta z wiśniami, więc i to pewnie by mi posmakowało.
Sroczka 11.10.2014 14:42
Zjadłabym takie ciasto.
misia53 11.10.2014 14:24
Fajne ciasto ale tak jak napisałaś lepiej masy dać w odwrotnej kolejności
Lis 11.10.2014 13:30
Pyszne ciasto:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak