Przepis i sposób przygotowania na: Ambasador
Kroki postępowania
Jajka ubijamy z cukrem do białości ( trwa to długo ).
Gdy masa jest bardzo gęsta delikatnie partiami dosypujemy mąkę i mieszamy już tylko łyżką.
Przekładamy do wysmarowanej tortownicy 22-24 cm.
Ciasto pieczemy ok. 30-40 min. w 180 C. Dobrze studzimy.
Gotujemy budyń, odlać 1/2 szklanki mleka i wymieszać z 4 żółtkami i mąką ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrami.
Na gorące mleko , ciągle mieszając wlać żółtka. Zagotować i odstawić do ostygnięcia. Warto czasami zamieszać , aby nie powstał kożuch.
Masło utrzeć, dodając zimny krem budyniowy.
Masę podzielić na dwie części.
Do jednej dodać pulpe kawowo-kakaową i dobrze wymieszać ( robotem).
Następnie dodać namoczone rodzynki i posiekane orzechy, wlać alkohol.
Delikatnie wymieszać.
Powinny najpierw odcieknąć na sitku.
Zaparzamy herbatę , dodajemy , cukier, sok i alkohol. Studzimy.
Biszkopt przecinamy na 3 części.
Ponczujemy , wykładamy jasną masę.
Ozdabiamy pozostałymi ananasami.