Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ambasador

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

mąka pszenna 1 szklanka
cukier 1 szklanka
jajko 5 sztuk

Krem

masło 500 g
mleko 2% 1/2 litra
mąka ziemniaczana 60 g
żółtko jajek 4 sztuki
ananas w puszce 1 i 1/2 puszki
cukier 300 g
cukier waniliowy
orzechy włoskie 30 g
rodzynki w alkoholu 50 g ( w rumie)
kakao 40 g
kawa rozpuszczalna 10 g
alkohol 1-2 łyżki

poncz

herbata czarna 1 saszetka
woda 500ml wrzątek
cukier ok. 1/2 łyżeczki
sok z cytryny do smaku
alkohol 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ambasador

Kroki postępowania

1
Biszkopt .
Jajka ubijamy z cukrem do białości ( trwa to długo ).
Gdy masa jest bardzo gęsta delikatnie partiami dosypujemy mąkę i mieszamy już tylko łyżką.
Przekładamy do wysmarowanej tortownicy 22-24 cm.
Ciasto pieczemy ok. 30-40 min. w 180 C. Dobrze studzimy.
Krok 1 - Ambasador foto
2
Krem.
Gotujemy budyń, odlać 1/2 szklanki mleka i wymieszać z 4 żółtkami i mąką ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrami.
Na gorące mleko , ciągle mieszając wlać żółtka. Zagotować i odstawić do ostygnięcia. Warto czasami zamieszać , aby nie powstał kożuch.
Krok 2 - Ambasador foto
3
Do kakao i kawy dodać 3-4 łyżeczki przegotowanej wody , wymieszać.
Masło utrzeć, dodając zimny krem budyniowy.
Masę podzielić na dwie części.
Do jednej dodać pulpe kawowo-kakaową i dobrze wymieszać ( robotem).
Następnie dodać namoczone rodzynki i posiekane orzechy, wlać alkohol.
Delikatnie wymieszać.
Krok 3 - Ambasador foto
4
Do drugiej połowy masy dodać drobno pokrojone ananasy z jednej puszki.
Powinny najpierw odcieknąć na sitku.
Zaparzamy herbatę , dodajemy , cukier, sok i alkohol. Studzimy.
Biszkopt przecinamy na 3 części.
Ponczujemy , wykładamy jasną masę.
Krok 4 - Ambasador foto
5
Następnie drugi blat ciasta nasączamy i nakładamy masę ciemną. Potem trzecia warstwa nasączonego biszkoptu i po bokach nakładamy masę ciemną a na środek masę jasną.
Ozdabiamy pozostałymi ananasami.
Krok 5 - Ambasador foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 19.03.2016 07:13
Pychota takie slodkosci
mysza75 14.03.2016 11:26
jakie fajne ciasto ale bym zjadła :-)
Małgorzata Pin 14.03.2016 10:55
Smaczne ciacho.
Franciszek 14.03.2016 00:32
pyszne do kawy
Wafelek2601 13.03.2016 21:21
Świetne ciasto
IKrakowianka 13.03.2016 19:57
uwielbiam takie ciasta
Motorek 13.03.2016 19:50
smaczne ciasto
mirosława4 13.03.2016 18:55
smaczne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak