Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ambasador

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 2 szt
mąka 4 łyżki
cukier 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
margaryna 1 kostka
budyń waniliowy 2 opakowania
czekolada biała 1 tabliczka
mleczna czekolada 1 tabliczka
orzechy laskowe 2-3 łyżki
rodzynki 3 łyżki
wiśnie kandyzowane 2 łyżki
kakao 2 łyżki
ananas 1 puszka
woda 2 (wrząca)

Przepis i sposób przygotowania na: Ambasador

Przepis jest na blaszkę o wymiarach 20x20 cm.
Biszkopt:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie żółtka – miksujemy. Następnie dodajemy 2 łyżki mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia – mieszamy łyżką. Na koniec dodajemy 2 łyżki wrzącej wody i mieszamy.( wodę dodaje po to, że po upieczeniu biszkopt jest wilgotny i nie trzeba go paczować). Przelewamy do blaszki wysmarowanej tłuszczem i pieczemy ok 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
Masa:
Do garnka wlewamy 3 szklanki mleka i gotujemy, w szklance mleka rozrabiamy budynie i 2 łyżki mąki. Na gotujące się mleko wlewamy rozrobione budynie i gotujemy. Gotowe budynie zostawiamy do wystudzenia.

Margarynę ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy do niej po łyżce zimnego budyniu. Gotową masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao i mieszamy. Do kakaowej masy dodajemy kawałki ananasa z puszki, posiekaną białą czekoladę, posiekane orzechy i rodzynki. Do jasnej masy dodajemy rodzynki, posiekaną 1/2 tabliczki mlecznej czekolady, orzechy i wiśnie kandyzowane.

Na biszkopt wykładamy ciemną masę, następnie jasną masę. Dekorujemy startą czekoladą.

Smacznego!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorota59 04.02.2014 13:29
wygląda cudnie
irenka 02.02.2014 20:42
pycha ciacho
adelajda 02.02.2014 20:27
Poszukuję ciast o tej samej nazwie ale krem tam był na bazie kwaśnej śmietany ... może ktoś ma taki przepis ?
Czyki 02.02.2014 20:17
Jak dobrze, że trafiłam do takiej pięknej cukierni;)Znakomite:):)
Anna169Hosz 02.02.2014 20:07
Pyszności, aż się buzia do takiego ciasta śmieje :)
Grazyna0211 02.02.2014 19:43
mam przepis na to ciasto ale zupełnie inny bardziej ubogi a ten mi się podoba
paula99926 02.02.2014 19:29
bardzo smaczne ciasto, palce lizać :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak