Ambasador

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    1 l
  • żółtko jaja

    6 szt
  • mąka

    18 dkg
  • cukier

    35 dag
  • cukier wanilinowy

    1 opakowanie
  • masło lub margaryna

    2 kostki
  • orzechy włoskie

    15 dag
  • rodzynki

    10 dag
  • skórka pomarańczowa

    1 skórka
  • galaretka

    1 szt
  • sok z cytryny

    wg uznania
  • kakao

    2 łyżki
  • migdały

    5 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cukier waniliowy z mąką , odrobinę zimnego mleka i żółtkami roztrzepać , resztę mleka zagotować z cukrem i połączyć z przygotowana masa żółtek i mąki , chwilę gotować ciągle mieszając . Masło utrzeć dodawać po łyżce zimnego kremu , ucierać tak długo aż skończy się krem . Masę podzielić na dwie części . do jednej części dodać pokrojone orzechy, rodzynki , skórkę z pomarańczy , sok z cytryny , pokrojoną stężoną galaretkę . Do drugiej części dodać kakao . Wyłożyć warstwami w formie na upieczony jeżowiec . Całość posypać migdałami , można tez kokosem lub kolorowymi cukierkami a nawet tarta czekolada jak kto lubi .

Składniki JEŻOWCA

1 szklanka białek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki z łyżeczką proszku do pieczenia
1 szklanka maku wypłukanego i wysuszonego
pół szklanki margaryny rozpuszczonej

Białka ubić z cukrem , dodać resztę składników , dobrze wymieszać , wylać na wysmarowaną i wyłożoną papierem formę .

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ola1young 25.04.2014 14:17
jedno z lubionych ciast :)
Laila2786 31.03.2014 13:09
wyśmienite ciasto
hahanka 17.01.2013 11:44
rewelacyjne!
babi17 03.01.2013 14:57
ciasto rewelacja
babi17 03.01.2013 14:57
cisto rewelacja
agnieszkalider 28.11.2012 15:04
pychotka
pajbek 15.11.2012 23:02
Taki kawałeczek do kawy to rarytas :-)
reniatka 08.11.2012 15:10
ale fajne ciacho
Beata23 05.11.2012 14:13
Bardzo dobre
KasiaK90 26.10.2012 19:20
wyśmienite ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat