Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Amarantusowe kotleciki z kurczakiem w sosie pieczarkowo - koperkowym

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

pierś z kurczaka 600 g
amarantus ekspandowany 2 szklanki
pieczarki 500 g
cebula biała 3 sztuki
koper świeży 1 pęczek
czosnek 2 ząbki
jajko
jogurt grecki 180 g
mąka
olej rzepakowy do smażenia
rosół z kury Kucharek 1 litr

Do smaku

Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
cząber
Pieprz czarny mielony Prymat
Koperek suszony Prymat

Porada

Kotleciki w sosie pieczarkowo - koperkowym podajemy z lekką sałatką np. ze świeżej rukoli lub szpinaku baby.

Przepis i sposób przygotowania na: Amarantusowe kotleciki z kurczakiem w sosie pieczarkowo - koperkowym

Kroki postępowania

1
Propozycja na delikatne i mięciutkie, amarantusowe kotleciki z kurczakiem, otulone sosem pieczarkowo - koperkowym. Wykonanie wymaga kilku etapów, ale efekt końcowy wynagradza czas przygotowań :)

PRZYGOTOWANIE:

Cebule kroimy w kostkę i szklimy je na oleju rzepakowym. Przekładamy do miseczki.

Krok 1 - Amarantusowe kotleciki z kurczakiem w sosie pieczarkowo - koperkowym foto
2
Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki i smażymy do momentu odparowania wody.

* Pieczarki smażymy na patelni, na której wcześniej szkliliśmy cebule.

Pieczarki odkładamy do naczynia i studzimy.
Krok 2 - Amarantusowe kotleciki z kurczakiem w sosie pieczarkowo - koperkowym foto
3
Następnie 1 szklankę ekspanowanego amarantusa zalewamy połową szklanki mleka i przystępujemy do przygotowania kotlecików.
Krok 3 - Amarantusowe kotleciki z kurczakiem w sosie pieczarkowo - koperkowym foto
4
W maszynce do mięsa mielimy piersi z kurczaka, oczyszczone wcześniej z błonek i włókien wraz z:
- 4 łyżkami zeszklonej cebulki,
- 2 łyżkami podsmażonych pieczarek,
- 2 ząbkami czosnku,
- oraz amarantusem namoczonym w mleku.
Krok 4 - Amarantusowe kotleciki z kurczakiem w sosie pieczarkowo - koperkowym foto
5
Do zmielonych składników dodajemy 1 jajko, 1 łyżeczkę koperku, 0,5 łyżeczki cząbru, szklankę suchego amarantusa ekspanowanego i dokładnie mieszamy. Całość doprawiamy solą morską i czarnym pieprzem.
Krok 5 - Amarantusowe kotleciki z kurczakiem w sosie pieczarkowo - koperkowym foto
6
Z powstałej masy formujemy kotleciki, które obtaczamy delikatnie w mące* i smażymy na złoty kolor na oleju rzepakowym.

* w wersji bezglutenowej polecam mąkę gryczaną
Krok 6 - Amarantusowe kotleciki z kurczakiem w sosie pieczarkowo - koperkowym foto
7
Usmażone kotleciki odsączamy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.
Krok 7 - Amarantusowe kotleciki z kurczakiem w sosie pieczarkowo - koperkowym foto
8
Następnie do gotującego się bulionu drobiowego (rosołu z kury) wrzucamy odsączone z oleju kotleciki i gotujemy przez około 10 minut.



Krok 8 - Amarantusowe kotleciki z kurczakiem w sosie pieczarkowo - koperkowym foto
9
Po tym czasie wyciągamy kotleciki, a do bulionu dodajemy pozostałą część zeszklonej cebulki, podsmażonych pieczarek oraz jogurt grecki. Zawartość garnka miksujemy za pomocą blendera na jednolitą i gładką masę.

Do zmiksowanej masy dodajemy posiekany drobno świeży koperek i zagotowujemy.

* w razie konieczności sos doprawiamy solą morską

Na koniec do powstałego sosu ponownie wkładamy kotleciki i gotowe!

Życzę smacznego! :)
Krok 9 - Amarantusowe kotleciki z kurczakiem w sosie pieczarkowo - koperkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 15.02.2015 11:30
smaczny obiad
Kuchenka 13.02.2015 21:29
apetycznie :D
RenataZ-et 13.02.2015 19:45
wyglądają bardzo apetycznie
Kuchnia Marty 13.02.2015 19:30
Bardzo ciekawy przepis! Fajnie, że wykorzystujesz amarantus, dzięki temu danie jest nie tylko smaczne ale i zdrowe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak