Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Alzackie podpłomyki

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 2 szklanki
woda 150 ml
oliwa 1 łyżka
sól 1 szczypta

Wierzch

cebula czerwona 2 sztuki
creme fraiche 200 g
bekon 150 g
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Alzackie podpłomyki

Piekarnik nagrzać do 250 st. (funkcja góra/dół). Mąkę i sól wymieszać w misce na średnich obrotach wkładką do ciasta drożdżowego, dodając po trochu wodę i oliwę. Miksować aż ciasto przestanie się kruszyć. Wyrabiać, aż stanie się miękkie i elastyczne, uformować kulkę, przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny. Cebulę pokroić w cienkie piórka' a śmietanę doprawić solą i pieprzem.
Ciasto położyć na wysypanej mąką stolnicy i przekroić na pół. Jedną połowę ciasta bardzo cienko rozwałkować i ułożyć na blasze wyłożonej papierem. Posmarować 3 łyżkami śmietany i na wierzchu równomiernie rozłożyć bekon i cebulę. Wstawić do piekarnika na 10-12 minut. Analogicznie postąpić z drugą partią ciasta.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

foczka-ks 26.05.2015 12:22
podpłomyki super
w mojej kuchni 27.01.2015 15:04
smaczne jedzonko podano...
jasiek 27.01.2015 13:28
u nas to kołoce
tytka 27.01.2015 11:55
ciekawy pomysł
aginaa 27.01.2015 11:49
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak