Przepis i sposób przygotowania na: aloo gobi- czyli kalafior i ziemniak po indyjsku
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i rozdrobnić.
Na patelni rozgrzać olej (ok.2 łyżki) i smażyć ziemniaki, tak aby się zarumieniły, następnie odłożyć do miski i wrzucić kalafiora (jeśli oleju jest za mało, trochę dolać). Kalafiora również smażyć aż będzie rumiany ok. 8 minut.
Odłożyć kalafiora do miski i na patelnię wrzucić cebulę oraz imbir. Smażyć ok. 2 minuty, następnie dodać pastę chili, kurkumę, pomidory oraz wodę (ok. pół szklanki). Całość gotować ok. 3 minuty, następnie dodać ziemniaki, kalafior, kolendrę mieloną oraz pół łyżeczki garam masali. Całość dusić pod przykryciem aż ziemniaki i kalafior będą miękkie (w razie potrzeby, dolać trochę wody). Po upływie czasu dodać groszek, kolejne pół łyżeczki garam masali, doprawić solą i pieprzem. Dusić jeszcze pod przykryciem ok. 2 minut.
Gotowe! Smacznego :)