Aloo Gobi

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Pyszna, hinduska propozycja na kalafior i ziemniaki. Przepis porwany od Brioszki.
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kalafior

    1 sztuka
  • ziemniaki

    2 sztuki
  • pomidor

    2 sztuki
  • groszek mrożony

    1 szklanka
  • cebula

    1 sztuka
  • olej

    4 łyżki
  • kurkuma

    0.5 łyżeczki
  • Przyprawa garam masala orientalna Prymat

    1 łyżeczka
  • imbir starty

    1 łyżeczka
  • pasta chili

    1 łyżeczka
  • kolendra mielona

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę i ziemniaki kroimy w kostkę. Kalafior dzielimy na różyczki. Pomidory sparzamy, usuwamy skórę i kroimy w paski.

Na rozgrzanym tłuszczu, na rumiano smażymy ziemniaki. Wyjmujemy na talerz. Jeśli oleju jest mało, trochę dolewamy, rozgrzewamy. Wrzucamy różyczki kalafiora. Podobnie jak ziemniaki, smażymy na rumiano. Kalafior przekładamy na talerz.

Następnie wrzucamy starty imbir i cebulę. Chwilę smażymy, dodajemy pomidory, pastę, kurkumę, podlewamy wodą (około 200 ml). Całość gotujemy pod przykryciem kilka minut.

Na patelnię wrzucamy warzywa, mieloną kolendrę i pół łyżeczki garam masala.

Całość dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw (w razie potrzeby, podlewamy wodą). Wrzucamy groszek, pozostałą część mieszanki przypraw, dusimy pod przykryciem jeszcze kilka minut (do miękkości groszku). Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bożena Matuszczyk 06.03.2019 10:36
Oj to coś dla mnie, uwielbiam kalafior.Pychotka.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat