Przepis i sposób przygotowania na: Aloo Gobi
Cebulę i ziemniaki kroimy w kostkę. Kalafior dzielimy na różyczki. Pomidory sparzamy, usuwamy skórę i kroimy w paski.
Na rozgrzanym tłuszczu, na rumiano smażymy ziemniaki. Wyjmujemy na talerz. Jeśli oleju jest mało, trochę dolewamy, rozgrzewamy. Wrzucamy różyczki kalafiora. Podobnie jak ziemniaki, smażymy na rumiano. Kalafior przekładamy na talerz.
Następnie wrzucamy starty imbir i cebulę. Chwilę smażymy, dodajemy pomidory, pastę, kurkumę, podlewamy wodą (około 200 ml). Całość gotujemy pod przykryciem kilka minut.
Na patelnię wrzucamy warzywa, mieloną kolendrę i pół łyżeczki garam masala.
Całość dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw (w razie potrzeby, podlewamy wodą). Wrzucamy groszek, pozostałą część mieszanki przypraw, dusimy pod przykryciem jeszcze kilka minut (do miękkości groszku). Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.