Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Aloo Gobi

Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Pyszna, hinduska propozycja na kalafior i ziemniaki. Przepis porwany od Brioszki.

Składniki:

kalafior 1 sztuka
ziemniaki 2 sztuki
pomidor 2 sztuki
groszek mrożony 1 szklanka
cebula 1 sztuka
olej 4 łyżki
kurkuma 0.5 łyżeczki
Przyprawa garam masala orientalna Prymat 1 łyżeczka
imbir starty 1 łyżeczka
pasta chili 1 łyżeczka
kolendra mielona 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Aloo Gobi

Cebulę i ziemniaki kroimy w kostkę. Kalafior dzielimy na różyczki. Pomidory sparzamy, usuwamy skórę i kroimy w paski.

Na rozgrzanym tłuszczu, na rumiano smażymy ziemniaki. Wyjmujemy na talerz. Jeśli oleju jest mało, trochę dolewamy, rozgrzewamy. Wrzucamy różyczki kalafiora. Podobnie jak ziemniaki, smażymy na rumiano. Kalafior przekładamy na talerz.

Następnie wrzucamy starty imbir i cebulę. Chwilę smażymy, dodajemy pomidory, pastę, kurkumę, podlewamy wodą (około 200 ml). Całość gotujemy pod przykryciem kilka minut.

Na patelnię wrzucamy warzywa, mieloną kolendrę i pół łyżeczki garam masala.

Całość dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw (w razie potrzeby, podlewamy wodą). Wrzucamy groszek, pozostałą część mieszanki przypraw, dusimy pod przykryciem jeszcze kilka minut (do miękkości groszku). Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 06.03.2019 10:36
Oj to coś dla mnie, uwielbiam kalafior.Pychotka.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak