Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Alla carbonara na Światowy Dzień Makaronu

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

makaron świderki 250 g
boczek wędzony 250 g
pieczarki 300 g
cebula 1 szt
natka pietruszki 1/2 pęczka
śmietanka kremowa 400 ml
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Alla carbonara na Światowy Dzień Makaronu

Makaron gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu. Na suchej patelni podsmażamy pokrojony w drobną kosteczkę boczek. Po kilku minutach dokładamy do niego drobno pokrojoną cebulę oraz pieczarki pokrojone w plasterki. Gdy boczek się usmaży, a cebula i pieczarki zmiękną dolewamy do nich śmietankę. Wszystko gotujemy ok 3 minuty. Po tym czasie dodajemy na patelnię posiekaną natkę pietruszki oraz ugotowany makaron. Wszystko dobrze mieszamy, podajemy gorące. Smacznego!

Rada: Jeśli macie ochotę na gęsty sos, zanim dolejecie śmietankę, dodajcie do niej roztrzepane żółtko kurze.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 09.03.2014 21:34
Pyszny jest taki makaron :-)
Agata3 21.12.2013 15:41
pyszności! :)
Aleksandra/Olcia 25.10.2013 19:54
ale smakowite mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak