Algierskie ciasteczka "Dziriette"

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Algier słynie ze słodkich migdałowych ciasteczek skąpanych w pachnących syropach. To są całkowicie moje smaki :) Robiłam już kilka wersji tych cudownych ciasteczek, dzisiaj pokazuję Wam jedną z pierwszych moich produkcji. Może i Wy się zakochacie.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    300 gramów
  • masło

    70 gramy
  • woda

    250 mililitry
  • aromat waniliowy

    1 łyżeczka

Nadzienie

  • migdały zmielone

    400 gramów
  • cukier puder

    200 gramów
  • jajka

    2 sztuki
  • sok z cytryny

    4 kropli
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto:
Mieszamy mąkę z masłem i wodą, ugniatamy do uzyskania jednolitego , gładkiego ciasta.
Ciasto chowamy do plastikowej torebki, schładzamy w lodówce.

Nadzienie:
W misce mieszamy wszystkie składniki do uzyskania jednolitej zwartej masy. Soku z cytryny dodajemy tylko tyle aby masa nie była zbyt słodka.
Ciasto wałkujemy bardzo cienko i wykrawamy wzorki za pomocą foremek. Wielkość foremek powinna być dopasowana do Waszej blaszki na babeczki.
Blaszkę na babeczki, muffinki delikatnie smarujemy tłuszczem i posypujemy niewielką ilością mąki.
Do wgłębień blaszki wkładamy wykrojone kawałki ciasta.
Z masy migdałowej formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na cieście. Masę przygniatamy, tak żeby wypełniła formę.
Z reszty ciasta wycinamy mniejsze wzorki, kładziemy na masę migdałową.
Za pomocą przyrządu do dekoracji po środku robimy dołeczki, a z boków nacięcia.
Ciasteczka pieczemy w 175 stopni C przez około 20 minut.
W tym czasie rozgrzewamy miód z wodą lub robimy syrop.
Syrop, wodę z cukrem gotujemy około 15 minut, potem dodajemy aromat.
Gorące jeszcze ciasteczka kąpiemy w syropie, odstawiamy na kratkę do osączenia.
W środek nakładamy kolorową cukrową kuleczkę.
Dla mnie im więcej syropu tym lepiej.
W końcu nie co dzień można jeść takie słodkości.

KORAL
Sok z cytryny oczywiście dodajemy tyle kropli ile uważamy, po prostu do smaku. Do maczania proponuję : miód z odrobiną wody wymieszanej z aromatem pomarańczowym lub syrop : 1 część wody + 1 część cukru + aromat

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat