Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Algierskie ciasteczka "Dziriette"

5.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Algier słynie ze słodkich migdałowych ciasteczek skąpanych w pachnących syropach. To są całkowicie moje smaki :) Robiłam już kilka wersji tych cudownych ciasteczek, dzisiaj pokazuję Wam jedną z pierwszych moich produkcji. Może i Wy się zakochacie.

Składniki:

mąka pszenna 300 gramów
masło 70 gramy
woda 250 mililitry
aromat waniliowy 1 łyżeczka

Nadzienie

migdały zmielone 400 gramów
cukier puder 200 gramów
jajko 2 sztuki
sok z cytryny 4 kropli

Porada

Sok z cytryny oczywiście dodajemy tyle kropli ile uważamy, po prostu do smaku. Do maczania proponuję : miód z odrobiną wody wymieszanej z aromatem pomarańczowym lub syrop : 1 część wody + 1 część cukru + aromat

Przepis i sposób przygotowania na: Algierskie ciasteczka "Dziriette"

Ciasto:
Mieszamy mąkę z masłem i wodą, ugniatamy do uzyskania jednolitego , gładkiego ciasta.
Ciasto chowamy do plastikowej torebki, schładzamy w lodówce.

Nadzienie:
W misce mieszamy wszystkie składniki do uzyskania jednolitej zwartej masy. Soku z cytryny dodajemy tylko tyle aby masa nie była zbyt słodka.
Ciasto wałkujemy bardzo cienko i wykrawamy wzorki za pomocą foremek. Wielkość foremek powinna być dopasowana do Waszej blaszki na babeczki.
Blaszkę na babeczki, muffinki delikatnie smarujemy tłuszczem i posypujemy niewielką ilością mąki.
Do wgłębień blaszki wkładamy wykrojone kawałki ciasta.
Z masy migdałowej formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na cieście. Masę przygniatamy, tak żeby wypełniła formę.
Z reszty ciasta wycinamy mniejsze wzorki, kładziemy na masę migdałową.
Za pomocą przyrządu do dekoracji po środku robimy dołeczki, a z boków nacięcia.
Ciasteczka pieczemy w 175 stopni C przez około 20 minut.
W tym czasie rozgrzewamy miód z wodą lub robimy syrop.
Syrop, wodę z cukrem gotujemy około 15 minut, potem dodajemy aromat.
Gorące jeszcze ciasteczka kąpiemy w syropie, odstawiamy na kratkę do osączenia.
W środek nakładamy kolorową cukrową kuleczkę.
Dla mnie im więcej syropu tym lepiej.
W końcu nie co dzień można jeść takie słodkości.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak