Algierski omlet

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • zielona papryk

    1/2 szt
  • cebula biała

    1/4 szt
  • jajko

    2 szt
  • papryczka chilli

    2 szt
  • mąka

    1 łyżka
  • pomidory z puszki

    2 szt
  • ząbek czosnku

    2 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Paprykę myjemy, pozbawiamy pestek, tniemy w kostkę. Papryczkę chili również wypestkowujemy i siekamy. Cebulę kroimy w kosteczkę. Czosnek siekamy. Wkładamy wszystko do jednej miseczki. W innej miseczce trzymamy wyjęte z zalewy i rozdrobnione pomidory. Przygotowujemy trzecią miseczkę na białka jajek i coś na żółtka. Jajka rozbijamy, oddzielamy. Białka ubijamy, dodajemy do nich żółtka i mąkę i mieszamy to dokładnie trzepaczką. Odstawiamy.
Rozgrzewamy troszkę oleju na patelni, po czym wrzucamy na nią warzywa z miseczki pierwszej ( tej paprykowej), smażymy około 5 minut. Następnie dodajemy pomidory i smażymy jeszcze 2 minuty. Wlewamy jajka i smażymy omlet około 5minut. Podajemy.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kasia77 14.07.2011 16:29
mm... apetyczne
MAŁGORZATA108 01.02.2011 20:41
Skąd taki egzotyczny przepis?

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat