Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Albondigas

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Klopsiki

mielona wołowina 45 dag
ryż 1/3 szkl.
mięta 1 łyżka
natka pietruszki 4 łyżki
jajko 1 szt.
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Chili pieprz cayenne mielone Prymat do smaku

Zupa

oliwa 2 łyżki
cebula 1 duża
czosnek 1 duży ząbek
bulion wołowy 1,5 l
passata pomidorowa 125 ml
fasolka szparagowa 12,5 dag
marchew 2 duże
groszek zielony 1,5 szkl.
oregano 1 łyżeczka suszonego
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Chili pieprz cayenne mielone Prymat do smaku
natka kolendry do posypania

Porada

Mięso najlepiej samemu zmielić. Fasolka szparagowa może być zielona lub żółta, świeża lub mrożona. Groszek również - świeży lub mrożony. Zamiast świeżej kolendry można użyć natkę. Na bazie znalezionego w necie przepisu.

Przepis i sposób przygotowania na: Albondigas

Kroki postępowania

1
Do miski wrzucić mięso, dodać ryż, posiekane zioła i jajko. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą cayenne.
Krok 1 - Albondigas foto
2
Dobrze wyrobić i uformować pulpeciki o średnicy 2,5 cm.
Krok 2 - Albondigas foto
3
Oczyścić fasolkę, odciąć końcówki i pokroić na 2,5 cm kawałki. Marchewki obrać, umyć i pokroić w kostkę.
Krok 3 - Albondigas foto
4
Obrać cebulę, umyć i posiekać. W dużym rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i zeszklić przez 5 minut, cały czas mieszając. Dodać czosnek i smażyć 1 minutę.
Krok 4 - Albondigas foto
5
Wlać bulion i sos pomidorowy, doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu...
Krok 5 - Albondigas foto
6
...po czym zmniejszyć ogień i dodać fasolkę i marchewkę.
Krok 6 - Albondigas foto
7
Do gotującego się wywaru wrzucać pulpeciki, po jednym na raz.
Krok 7 - Albondigas foto
8
Przykryć i gotować na małym ogniu przez 30 minut, dodając pod koniec zielony groszek. 5 minut powinno mu wystarczyć. Dodać oregano i doprawić solą, pieprzem i pieprzem cayenne – według własnego uznania.
Krok 8 - Albondigas foto
9
Zupę podawać posypaną kolendrą lub natką. Jako dodatek świetnie się nadaje świeże pieczywo.
Krok 9 - Albondigas foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kolorowa 17.01.2016 19:08
Piękne mięsne kulki ;)
Barbara13 15.01.2016 22:45
jak dla mnie rewelacyjne danie
cukiereczek 15.01.2016 15:59
rewelacyjny przepis
marzut 15.01.2016 14:31
super przepis
Ewa Wojtaszko 15.01.2016 12:19
świetne danie !
RenataZ-et 15.01.2016 11:20
ciekawa propozycja
Ola1984 15.01.2016 09:52
Bardzo fajne danie :)
Wafelek2601 15.01.2016 09:43
Świetne danie
olkaaa 15.01.2016 07:32
fajny przepis
Łukasz15 14.01.2016 22:47
Super danie
2milutka 14.01.2016 22:10
Bardzo fajny pomysł
Renata9 14.01.2016 21:33
Smaczny obiadek :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak