Albertki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    3 dag
  • jajko

    1 sztuka
  • cukier

    12 dag
  • mleko

    1/4 szklanki
  • mąka pszenna

    25 dag
  • mąka ziemniaczana

    6 dag
  • mąka

    do posypania blachy
  • Soda oczyszczona Prymat

    1/2 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Utrzeć masło w misce, dodać jajko, rozrzedzić mlekiem. Mąkę ziemniaczaną i pszenną przesiać, zmieszać razem na stolnicy. Zrobić na środku dołek, wlać masło z jajem i mlekiem. Zagnieść ciasto, wyrobić starannie i dodać sody.Wałkować dość cienko, pokłóć całe ciasto, wykrawać foremkami prostokątnymi lub kwadratowymi. Blachę posmarować i układać ciastka jedne obok drugich. Piec na zloty kolor w temp 180 stopni.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat