Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ala tort truskawkowy czyli biszkopt z kremem truskawkowym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 5 sztuk
cukier 3/4 szklanki
mąka 1,5 szklanki
olej 5 łyżek
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Krem truskawkowy

truskawki 500 g
cukier 1/2 szklanki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki
śmietana kremówka 250 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Ala tort truskawkowy czyli biszkopt z kremem truskawkowym

Najpierw trzeba upiec biszkopt. Ubijamy całe jajka, podczas ubijania dodajemy po trochu cukier. Następnie dodajemy do jajek mąkę, proszek do pieczenia oraz olej. Mieszamy ręcznie w jednym kierunku lub na najniższych obrotach mikserem. Masę wlewany do tortownicy. Biszkopt władamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180 stopni od 30 do 45 minut. Gdy się upiecze przekrajamy go na pół i odkładamy do ostygnięcia.
Teraz gdy biszkopt stygnie możemy robić krem. Truskawki miksujemy blenderem i odstawiamy, przydadzą się za chwilkę. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody. Śmietanę kremówkę ubijamy stopniowo wsypując do niej cukier, kiedy będzie już sztywna dodajemy truskawki i żelatynę. Mieszamy przez chwilkę wszystko do połączenia i wstawiamy na 10 min do lodówki by zgęstniał nam nasz krem. Kiedy krem jest gotowy przekładamy nim biszkopt oraz pokrywamy nim wierzch ciasta i dekorujemy wedle uznania.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 19.11.2014 02:44
Śliczny tort.
odjechana 18.11.2014 21:47
Ciekawy przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak