Ala tort truskawkowy czyli biszkopt z kremem truskawkowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt

  • jajka

    5 sztuk
  • cukier

    3/4 szklanki
  • mąka

    1,5 szklanki
  • olej

    5 łyżek
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki

Krem truskawkowy

  • truskawki

    500 g
  • cukier

    1/2 szklanki
  • żelatyna

    2 łyżki
  • śmietana kremówka

    250 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Najpierw trzeba upiec biszkopt. Ubijamy całe jajka, podczas ubijania dodajemy po trochu cukier. Następnie dodajemy do jajek mąkę, proszek do pieczenia oraz olej. Mieszamy ręcznie w jednym kierunku lub na najniższych obrotach mikserem. Masę wlewany do tortownicy. Biszkopt władamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180 stopni od 30 do 45 minut. Gdy się upiecze przekrajamy go na pół i odkładamy do ostygnięcia.
Teraz gdy biszkopt stygnie możemy robić krem. Truskawki miksujemy blenderem i odstawiamy, przydadzą się za chwilkę. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody. Śmietanę kremówkę ubijamy stopniowo wsypując do niej cukier, kiedy będzie już sztywna dodajemy truskawki i żelatynę. Mieszamy przez chwilkę wszystko do połączenia i wstawiamy na 10 min do lodówki by zgęstniał nam nasz krem. Kiedy krem jest gotowy przekładamy nim biszkopt oraz pokrywamy nim wierzch ciasta i dekorujemy wedle uznania.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 19.11.2014 02:44
Śliczny tort.
odjechana 18.11.2014 21:47
Ciekawy przepis :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat