Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

A'la panzanella toscana wg Buni

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pomidor 1/2 sztuki dużego
ogórek 1/2 sztuki średniego
cebulka 1 mała
szczypior 1 łyżki
natka pietruszki 4 gałązki
olej roślinny 1/4 szklanki
olej do smażenia 2 łyżki
sól 1 szczypta do smaku
cukier 1 szczypta do smaku
pieprz mielony 1 szczypta do smaku
czosnek 1 ząbek
sok z cytryny 2 łyżki
chleb 1 1 duża kromka

Przepis i sposób przygotowania na: A'la panzanella toscana wg Buni

Kroki postępowania

1
Chleb pokroić w kostkę . Obsmażyć na rumiano na gorącym oleju. Zdjąć z patelni i odsączyć na kuchennym ręczniku kuchennym.
Krok 1 - A'la panzanella toscana wg Buni foto
2
Pomidor pokroić w drobną kostkę. Ogórek bez obierania utrzeć na średnich oczkach tarki jarzynowej . Szczypior i cebulki drobno pokroić .Natkę pietruszki usiekać . Wymieszać wszystkie warzywa . Posolić , posypać szczyptą pieprzu i szczyptą cukru. Zostawić by puściły sok .
Krok 2 - A'la panzanella toscana wg Buni foto
3
Olej zmieszać z sokiem z cytryny i wlać do warzyw. Doprawić czosnkiem.
Wrzucić grzanki i delikatnie wymieszać. Odstawić na 10 minut by chleb zaczął mięknąć.
Podajemy i jemy bezpośrednio po tych 10 minutach bo potem zrobi się za miękkie
* podaje składniki na 1 porcję
** w oryginale używa się suchy chleb pokrojony lub nawet w kromkach - mnie jednak bardziej pasuje z grzankami
*** można doprawić dodatkowo innymi ziołami
Krok 3 - A'la panzanella toscana wg Buni foto
4
Fascynuje mnie to jak typowo ,,przednówkowe" czy kryzysowe potrawy wybijają się na światowe hity . Tak było z pizzą czyli zwykłym plackiem biedoty , shusi - robionym przez biedaków których nie stać było na gotowanie świeżego ryżu i musieli go konserwować octem ryżowym . Podobnie chyba było i z panzanella toscana . Żal było wyrzucić suchy chleb więc skropiono go oliwą i wymieszano z sezonowymi dodatkami . Okazało się , że pomysł trafił smakowo w 10-tkę . Potrawa idealna na upały.
Krok 4 - A'la panzanella toscana wg Buni foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak