Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

A'la drożdżówki z maślaczkami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko ciepłe 1/2 szklanki
cukier 1 łyżeczka
palma 1/4 kostki
mąka pszenna 2 szklanki
Sól do ciasta 2 szczypty
jajko 1 sztuka
maślaki 1/2 kg
olej do smażenia
sól do smaku
pieprz do smaku
przecier pomidorowy 4 łyżeczki
oregano 1 łyżeczka
czosnek 1 ząbek
żółty ser 10 dkg
masło 1 łyżka
kruszonka
mąka pszenna 1/3 szklanki
pomidory suszone z czosnkiem 1 czubata łyżeczka
Cebulka smażona Prymat 2 czubate łyżeczki
palma 25 gram
drożdże świeże 25 gram

Przepis i sposób przygotowania na: A'la drożdżówki z maślaczkami

Kroki postępowania

1
W ciepłym mleku z dodatkiem cukru rozpuścić drożdże. Palmę roztopić i przestudzić. Mąkę wymieszać z solą. Dodać do niej jajko, rozpuszczone drożdże i palmę.
Krok 1 - A'la drożdżówki z maślaczkami foto
2
Wszystko wymieszać i zagnieść gładkie ciasto.
Krok 2 - A'la drożdżówki z maślaczkami foto
3
Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 3 - A'la drożdżówki z maślaczkami foto
4
Maślaki oczyścić, z kapeluszy zdjąć skórkę. Grzyby opłukać na sitku wodą.
Krok 4 - A'la drożdżówki z maślaczkami foto
5
Na patelni rozgrzać trochę oleju i masło.
Krok 5 - A'la drożdżówki z maślaczkami foto
6
Grzyby pokroić na małe kawałki, wrzucić na rozgrzany tłuszcz.
Krok 6 - A'la drożdżówki z maślaczkami foto
7
Smażyć tak długo, aż cały płyn z grzybów odparuje. Doprawić je do smaku solą i pieprzem, lekko przestudzić.
Krok 7 - A'la drożdżówki z maślaczkami foto
8
Jak ciasto ładnie wyrośnie, rozciągnąć je dłońmi w długi prostokąt.
Krok 8 - A'la drożdżówki z maślaczkami foto
9
Do przecieru pomidorowego dodać wyciśnięty czosnek, oregano i trochę soli, dokładnie wymieszać.
Krok 9 - A'la drożdżówki z maślaczkami foto
10
Sosem posmarować ciasto.
Krok 10 - A'la drożdżówki z maślaczkami foto
11
Na wierzchu rozłożyć usmażone grzybki (brzeg zostawić wolny, żeby grzyby nie wysypywały się podczas zwijania).
Krok 11 - A'la drożdżówki z maślaczkami foto
12
Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Krok 12 - A'la drożdżówki z maślaczkami foto
13
Rozsypać go na grzybach (2 łyżki sera zostawić do kruszonki).
Krok 13 - A'la drożdżówki z maślaczkami foto
14
Ciasto z grzybami zwinąć w ścisłą roladę. Kroić plastry o grubości 4-5 cm.
Krok 14 - A'la drożdżówki z maślaczkami foto
15
Układać je na natłuszczonej blasze, lekko spłaszczyć.
Krok 15 - A'la drożdżówki z maślaczkami foto
16
Składniki na kruszonkę przełożyć do miski, dodać pozostawiony tarty ser.
Krok 16 - A'la drożdżówki z maślaczkami foto
17
Wszystko zagnieść i rozkruszyć (zrobić kruszonkę).
Krok 17 - A'la drożdżówki z maślaczkami foto
18
Kruszonką posypać "drożdżówki" z grzybami.
Krok 18 - A'la drożdżówki z maślaczkami foto
19
"Drożdżówki" piec 180 stopniach przez ok. 30 minut (aż się lekko zrumienią).
Krok 19 - A'la drożdżówki z maślaczkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 11.01.2014 11:45
bardzo apetyczne
Jadwiga/Jaga85 22.09.2013 22:24
Z grzybami nie robiłam- bardzo pomysłowo!!!
Mysiunia 01.11.2012 08:43
Apetycznie, z chęcią bym zjadła jedną :) A jak pięknie przepis został zobrazowany! :) Każdy kto będzie chciał skorzystać z przepisu będzie wiedział, jak dokładnie się wszystko robi:)
Mysiunia 01.11.2012 08:43
Apetycznie, z chęcią bym zjadła jedną :) A jak pięknie przepis został zobrazowany! :) Każdy kto będzie chciał skorzystać z przepisu będzie wiedział, jak dokładnie się wszystko robi:)
Sroczka 31.10.2012 23:18
Jakie apetyczne te drożdżówki. I ta kruszonka...
babajaga1969 26.10.2012 21:34
kolejny dopracowany w każdym szczególe przepis - to się nazywa gotowanie i pieczenie z pasją - duży plus:))
Cukiereczek13 23.10.2012 13:45
świetny pomysł :) pieknie wygladaja ;)
Agnieszka91 23.10.2012 13:26
ekstra
Ola1984 23.10.2012 13:23
Super, lubię takie smaki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak