Aksamitny pasztet

Aksamitny pasztet

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łopatka wieprzowa

    500 g
  • boczek

    200 g
  • wątróbki z kurczaka

    500 g
  • słonina

    100 g
  • cebula

    4 sztuka
  • mąka ziemniaczana

    1 łyzka
  • żółtko

    3 sztuka
  • liść laurowy

    2 sztuka
  • gałka muszkatołowa Prymat mielona

    1/2 łyżeczki
  • majeranek

    1 łyżeczka
  • cebula czerwona

    4 sztuka
  • masło

    50 g
  • cukier

    1/4 szklanki
  • wino czerwone wytrawne

    3/4 szklanki
  • ocet winny czerwony

    1/4 szklanki
  • przyprawy

    1 (do pasztetu)
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Mięso oprócz watróbki kroimy na mniejsze kawałki i dusimy w głębokiej patelni lub rondlu wraz z cebulą, szklanką wody, 3 liśćmi laurowymi i majerankiem na małym ogniu przez około 50 minut. Po tym czasie wyjmujemy mięso a do cebuli dodajemy wątróbkę i dusimy jeszcze 15 minut. Następnie wyjmujemy watróbkę i dusimy bułką aż zmięknie. Wszystko odstawiamy do ostygnięcia.
Mięso mielimy 2-krotnie i przyprawiamy. Dodajemy 3 żółtka, mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Wykładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą i pieczemy ok 35 minut w temp 180 stopni.
Przygotowujemy konfiturę:
Roztapiamy na patelni masło, dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i cukier i dusimy aż zmięknie około 20 minut, po tym czasie wlewamy wino i ocet i dusimy bez przykrycia jakieś 30 minut, aż zgęstnieje.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Margo1

05.09.2012 19:23
wygląda ekstra

Margo1

05.09.2012 19:23
wygląda ekstra

olkaaa

25.05.2012 07:44
super

banditka

01.03.2012 08:17
mniam

Ania56

01.03.2012 01:58
super!!

paulisia_elk

01.03.2012 00:34
Polecam mi ten smakuje najbardziej z tych które już wypróbowałam ;) a domowe pasztety to jest to :D

Ewa6274879

29.02.2012 23:52
Bardzo lubię domowe pasztety, mój właśnie się kończy, może następnym razem wypróbuję ten :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat