aksamitny krem waniliowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    1 litr
  • jajko

    2 sztuki
  • cukier

    4 łyżki
  • cukier waniliowy

    2 opakowania
  • mąka

    4 łyżki
  • skórka z pomarańczy

    1/2 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mleko zagotować. Jajka z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć na jednolitą masę. Dodać mąkę i sześć łyżek gorącego mleka, wymieszać. Masę połączyć z gorącym mlekiem stale mieszając. Podgrzewać na małym ogniu, aż uzyska konsystencję budyniu, odstawić do zastygnięcia. Skórkę sparzyć, pokroić w paseczki. Krem podawać w pucharkach, przybrać skórką z pomarańczy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (31)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Malgorzata549 16.07.2015 11:15
pyszny deserek
irenka 24.02.2014 20:25
pyszny deserek
kuklik 03.12.2013 12:24
smakowitości
IwonaKa 27.10.2013 11:11
pyszny deserek
sara1 07.08.2013 08:32
fajny deserek
Natalia/tubisiek 14.05.2013 10:08
uwielbiam wszystko co waniliowe, więc ten krem na pewno by mi smakował :)
w mojej kuchni 22.04.2013 14:44
i na deser i do przekładania wafli bym użyła
Ewelina38 18.01.2013 12:37
zrobiłam go, jest pyszny :)
Grazyna0211 10.09.2012 11:01
smaczny deser
Łukasz15 10.09.2012 10:58
Super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat