Aksamitna zupa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • porcja rosołowa

    0,5 kg
  • seler

    1 szt
  • marchewki

    2 szt
  • pietruszka

    2 szt
  • por

    1 szt
  • kwaśna śmietana

    1/2 szklanki
  • żółtko jajek

    4 szt
  • sól do smaku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Porcję rosołową umyć i włożyć do garnka z wodą i gotować na małym ogniu. W międzyczasie obrać warzywa i wrzucić do garnka z porcją rosołową i gotować rosół. Żółtka ubić z czterema łyżkami śmietany, do tego wlać trochę gorącego bulionu, dokładnie wymieszać i całość wlać do rosołu. Zupę podawać w bulionówkach.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Rafał10 29.08.2012 16:55
fajny przepis, muszę wypróbować :)
Emiliozo 26.08.2012 19:05
1. Wywar gotuję do czasu aż warzywa będą miękkie. 2. Po dodaniu nie gotować, bo żółtko się zetnie. 3. Ja zalewam pełny garnek, ale to zależy ile chcesz mieć zupy. Jak chcesz mieć bardziej aromatyczny rosół zalej tylko tak, aby woda przykryła porcję rosołową. 4. Jak gotuję się porcja, na spokojnie zabieram się za czyszczenie, obieranie warzyw. Jak je przygotuje wtedy je dorzucam do rosołu. Powiedzmy po około 15 minut, ale tutaj nie trzeba być tak dokładnym z czasem. Możesz wrzucić również nawet po 30 minutach.
SmacznaPyza 23.08.2012 21:34
i jeszcze jaką ilością wody zalać porcje rosołowe? po jakim czasie gotowania porcji dodać warzywa?
SmacznaPyza 23.08.2012 21:33
ile czasu gotować wywar? czy po dodaniu żółtek dalej gotować?

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat