Akordeon ziemniaczany na bogato

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Dziś pragnę podzielić się z wami przepisem na ziemniaki akordeonowe z szynką i serem zapiekanymi w piekarniku. Wzbogacone oczywiście sosem czosnkowym i szczypiorkiem.
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ziemniaki

  • ziemniaki młode

    8 szt.
  • oliwa

    3 łyżki
  • sól

    1 łyżeczka
  • pieprz

    1 łyżeczka
  • przyprawa do dań z ziemniaków

    2 łyżeczki

Nadzienie

  • żółty ser

    200 g
  • szynka

    200 g

Dodatkowo

  • żółty ser

    200 g
  • szczypiorek posiekany

    150 g

Sos czosnkowy

  • majonez

    3 łyżki
  • śmietana 18%

    3 łyżki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    2 szczypta
  • sól

    2 szczypty
  • czosnek

    3 ząbki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki nacinamy delikatnie tak żeby nie były nacięte do końca. Robimy tak przez całą długość ziemniaka.Tak przygotowane ziemniaki smarujemy oliwą wymieszaną z przyprawami. Wykładamy na blaszkę i zapiekamy przez ok 25min w 200C.

2. Następnie wyjmujemy z piekarnika i każdego ziemniaka z osobna nadziewamy {na przemian w nacięcia}małymi plasterkami szynki i sera. Pieczemy ok 1h w 200C. 15min przed końcem na wierzch ziemniaków układamy plasterki sera.

3.Do miseczki wrzucić majonez i wymieszać ze śmietaną.Czosnek przecisnąć przez praskę połączyć z majonezem. Dodać pieprz i sól do smaku.

4, Na koniec polewamy sosem czosnkowym i posypujemy szczypiorkiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat