Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Akordeon ziemniaczany na bogato

2.0
(6)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Dziś pragnę podzielić się z wami przepisem na ziemniaki akordeonowe z szynką i serem zapiekanymi w piekarniku. Wzbogacone oczywiście sosem czosnkowym i szczypiorkiem.

Składniki:

Ziemniaki

ziemniaki młode 8 szt.
oliwa 3 łyżki
sól 1 łyżeczka
pieprz 1 łyżeczka
przyprawa do dań z ziemniaków 2 łyżeczki

Nadzienie

żółty ser 200 g
szynka 200 g

Dodatkowo

żółty ser 200 g
szczypiorek posiekany 150 g

Sos czosnkowy

majonez 3 łyżki
śmietana 18% 3 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat 2 szczypta
sól 2 szczypty
czosnek 3 ząbki

Przepis i sposób przygotowania na: Akordeon ziemniaczany na bogato

1. Ziemniaki nacinamy delikatnie tak żeby nie były nacięte do końca. Robimy tak przez całą długość ziemniaka.Tak przygotowane ziemniaki smarujemy oliwą wymieszaną z przyprawami. Wykładamy na blaszkę i zapiekamy przez ok 25min w 200C.

2. Następnie wyjmujemy z piekarnika i każdego ziemniaka z osobna nadziewamy {na przemian w nacięcia}małymi plasterkami szynki i sera. Pieczemy ok 1h w 200C. 15min przed końcem na wierzch ziemniaków układamy plasterki sera.

3.Do miseczki wrzucić majonez i wymieszać ze śmietaną.Czosnek przecisnąć przez praskę połączyć z majonezem. Dodać pieprz i sól do smaku.

4, Na koniec polewamy sosem czosnkowym i posypujemy szczypiorkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak