Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ajwar paprykowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Papryka ostra mielona Prymat 5 kg
bakłażan 1 kg
oliwa
cebula 2 główka
czosnek 2 główka
chili
ocet

Przepis i sposób przygotowania na: ajwar paprykowa

Rozgrzać piec do 250 stopni C i włożyć do niego paprykę oraz bakłażany (wcześniej ponakłuwane widelcem). Trzymać je tam do czasu aż skorka zwiotczeje i zrobi się czarna (nie musi być cała czarna, zwłaszcza w przypadku papryki - wystarczy, jak pojawia się czarne plamy).
Upieczone warzywa wyjąć z pieca i włożyć na 10 min. do papierowej torby żeby doszły jeszcze we własnym cieple. Następnie obrać je ze skórki (w tym stanie jest to bardzo łatwe), usunąć nasiona i ogonki.
zmiksować warzywa na gładką masę . Na dużej patelni podgrzać 3 łyżki oliwy i podsmażyć na niej cebulkę - do zeszklenia. Dodać czosnek oraz posiekane drobniutko chili i podsmażać jeszcze ok. 2 min. Odsunąć z ognia, wmieszać masę bakłażanowo-paprykową. Następnie dolewać cieniutkim strumieniem resztę oliwy, ciągle mieszając. Następnie dodać sok z cytryny i ocet, doprawić do smaku solą i pieprzem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 06.08.2012 22:59
znam ten smaku. cudo!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak