Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ajwar czyli sos z papryki i bakłażanów

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

papryka czerwona 12 szt
bakłażan 4 szt
czosnek 1 główka
pomidor podłużny 4 szt
oliwa 1/3 szkl
ocet winny 3 łyżki
papryczka chili 2 szt
sól
cukier

Przepis i sposób przygotowania na: Ajwar czyli sos z papryki i bakłażanów

Papryki umyłam, oczyściłam z gniazd nasiennych. Ułożyłam skórką do góry na blasze. Bakłażana pokroiłam w centymetrowe plastry i również ułożyłam na drugiej blasze. Oba warzywa wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st.. Piekłam dopóki skórka nie zbrązowiała.
Po upieczeniu starałam się zdjąć jak najwięcej skórki z papryki i bakłażanów. Pomidory z kolei sparzyłam wrzątkiem i też po chwili zdjęłam z nich skórkę. Do szerokiego garnka o grubym dnie nalałam tłuszczu, wrzuciłam na niego pokrojone warzywa. Dodałam też pokrojony czosnek i świeże chili pozbawione pestek. Po około kwadransie duszenia wszystko zmiksowałam. Wlałam ocet, doprawiłam solą i cukrem. Dusiłam sos jeszcze jakieś pół godziny na malutkim ogniu. Lekko przestudzony sos pakowałam do słoiczków po koncentracie. Pasteryzowałam pół godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 03.02.2014 10:00
takiego sosu jeszcze nie jadłam..fajna propozycja
Monika-twin 26.01.2014 22:31
\bardzo lubie ajwar!
SmacznaPyza 26.01.2014 18:51
aaa, i jeszcze koniecznie zioła - szczególnie czubrica bo to ona nadaje charakterystycznego smaczku ajwarowi
SmacznaPyza 26.01.2014 18:50
warzywa można upiec bez krojenia i usuwania nasion - wtedy soki pozostaną wewnątrz - tylko bakłażana dobrze jest nakłuć w kilku miejscach żeby nie pękł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak