Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ajerkoniakowiec

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 3
cukier 1/2 szklanki
mąka pszenna 1/2
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
kakao 4 łyżeczki

Masa ajerkoniakowa

ajerkoniak 350 ml
śmietana kremówka 500 ml 36%
Żelatyna wieprzowa Prymat 5 łyżek
wrzątek 1/2 szklanki
masło 120 g
cukier puder 100 g

Poncz:

wrzątek 1/3 szklanki
kawa rozpuszczalna 1 łyżka
likier amaretto 40 ml

Żelka ajerkoniakowa:

ajerkoniak 200 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
woda 1/3 szklanki

Dodatkowo

rurki wafelkowe 450 g
śmietana kremówka 100 ml
cukier puder 1 łyżka
kolorowe perełki kilka

Porada

Rewelacyjne ciasto z mocnym akcentem charakterystycznego gęstego likieru jajecznego na bazie spirytusu, cukru i delikatnej nuty aromatycznej wanilii.

Przepis i sposób przygotowania na: Ajerkoniakowiec

Kroki postępowania

1
Biszkopt:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier dalej ubijając na sztywno dodać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Całość dokładnie wymieszać szpatułką. Wlać do okrągłej formy o średnicy 26cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Wystudzić i dookoła obwodu biszkoptu ułożyć rurki o różnej wysokości.
Krok 1 - Ajerkoniakowiec foto
2
Poncz:
Kawę rozpuścić we wrzątku, ostudzić i wymieszać z likierem amaretto. Nasączyć biszkopt.
Krok 2 - Ajerkoniakowiec foto
3
Masa ajerkoniakowi:
Masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę, dodać ajerkoniak, śmietanę ubitą na sztywno oraz żelatynę (namoczoną w połowie zimnej wody, a następnie rozrobioną w reszcie gorącej wody). Całość dokładnie wymieszać szpatułką tak aby się nie zwarzyło. Masę wylać na biszkopt z rurkami i wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
Krok 3 - Ajerkoniakowiec foto
4
Żelka ajerkoniakowa:
Żelatynę zalać połową zimnej wody, aby napęczniała. Następnie zalać resztą podgrzanej wody i dokładnie wymieszać. Żelatynę lekko wystudzić i dodać ajerkoniak, całość dokładnie wymieszać i wylać na masę ajerkoniakową. Wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
Dekoracja:
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Ciasto udekorować bitą śmietaną i perełkami cukrowymi.
Krok 4 - Ajerkoniakowiec foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 09.09.2016 21:18
Bardzo mi się podoba ten przepis.
Ada-Gaba 13.07.2016 21:17
ale pyszności
foczka-ks 09.07.2016 00:09
warto skorzystać z przepisu
Maridka19 07.07.2016 10:32
Pięknie się prezentuje :)
iziona 04.07.2016 19:29
Przepięknie wyglada :)
RenataZ-et 04.07.2016 09:38
perfekcyjne wykonanie :)
Wiktoria29 03.07.2016 21:39
bardzo kuszący.....
Edith85 03.07.2016 20:45
Super ciacho
agnieszka214 03.07.2016 18:05
uwielbiam ajerkonik w ciescie mniam,
Renataj 03.07.2016 17:16
Bardzo apetycznie i perfekcyjnie się prezentuje
Franciszek 03.07.2016 15:48
pyszne do kawy
bietka 03.07.2016 14:33
na sam widok ślinka cieknie :)
Renata9 03.07.2016 13:52
Świetne ciacho
Łukasz15 03.07.2016 12:34
bardzo dobre
dodi 03.07.2016 11:50
ale apetycznie wygląda
benka 03.07.2016 11:49
Smakowite.
Ola1984 03.07.2016 11:42
Bajecznie wygląda :)
justynkag 03.07.2016 11:35
Pięknie się prezentuje
Ela427 03.07.2016 11:21
pyszne ciasto
Krzysztof15 03.07.2016 11:19
wygląda apetycznie
Wacław 03.07.2016 11:18
dla mnie pycha :-)
kasienka23 03.07.2016 11:00
ależ musi być pyszne!
Krystyna32 03.07.2016 10:59
pyszności :)
w mojej kuchni 03.07.2016 10:45
dobry torcik dla dorosłych
ben-ka 03.07.2016 10:29
Ale śliczne ciasto !!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak