Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ajerkoniakowe ptysie

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
woda 1 szklanka
margaryna 0,5 kostki
mąka pszenna 1 szklanka
jajko 4 szt
Nadzienie:
mleko 1 szklanka
ajerkoniak 1 szklanka
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
margaryna 0,5 kostki

Przepis i sposób przygotowania na: Ajerkoniakowe ptysie

Wodę z margaryną gotować do momentu aż margaryna się rozpuści. Na gotującą się wodę wsypać mąkę i gały czas mieszając zaparzyć ciasto (uważamy aby masa nie przypaliła się). Gotujemy tak ok 2-3 min, ciasto powinno dobrze odchodzic od brzegów garnka. Ostudzić i miksować dodając po jednym jajku. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładać kulki wiekości średniego orzecha włoskiego (łyżeczką lub za pomocą worka cukierniczego). Piec ok.15 min w dobrze nagrzanym piekarniku (temp ok 180 st) na złoty kolor.
Połowę mleka zagotować z ajerkoniakiem, w pozostałym mleku rozrobić obie mąki i wlewać na gotującą się mieszaninę. Zagotować, powinien powstać gęsty budyń. Ostudzić. Zmiksować z margaryną.
upieczone i ostudzone ptysie nadziewamy masą ajerkoniakową (najlepiej od spodu za pomocą szprycy lub worka cukierniczego).
Można polać roztopioną czekoladą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renata22 07.12.2013 16:54
pijane małe słodkości;) ślicznie wyszły!
Adamorek 02.12.2013 22:11
idealne z dodatkiem ajerkoniaku
marta1371 02.12.2013 22:00
Mam na nie ochotę
V_kuchareczka 02.12.2013 21:53
ale pyszności
treonina 02.12.2013 21:43
wspaniały przepis!
Zdzisław 02.12.2013 21:22
lubię dobre ciasta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak