Ajerkoniakowe ciasto francuskie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto francuskie

    1 rulon
  • migdały

    1/2 szklanki
  • jajo

    1 sztuka
  • śmietana 30%

    500 ml
  • smietana fix

    2 opakowanie
  • ajerkoniak

    200 ml
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ajerkoniakowe ciasto francuskie foto
1. Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na 4 równe paski.
Każdy kawałek smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy płatkami migdałów.
Krok 2 - Ajerkoniakowe ciasto francuskie foto
2. Układamy na papierze do pieczenia i pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 200stopni.
Krok 3 - Ajerkoniakowe ciasto francuskie foto
3. Śmietanę ubijamy na sztywno (można użyć śmietany 36%), dodajemy śmietan fix i dalej ubijamy. Dodajemy ajerkoniak i cukier waniliowy. Wszystko razem ubijamy do uzyskania jednolitej masy
Krok 4 - Ajerkoniakowe ciasto francuskie foto
4. Ciasto odstawiamy do wystudzenia. Smarujemy 3 kawałki z wierzchu gotowym kremem.
Krok 5 - Ajerkoniakowe ciasto francuskie foto
5. Składamy wszystkie części układając jedno na drugiej i lekko dociskając.

SMACZNEGO :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (28)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Stenka 03.02.2016 12:01
smaczne ciasto
ppaulina 26.12.2013 19:22
pycha :))))
JOANNA16 02.06.2013 07:28
wygląda pysznie
Stenka 13.05.2013 07:52
lubię takie ciasta
rjustysia 07.05.2013 09:40
prezentuje się fantastycznie :)
rutynka 20.04.2013 11:39
znakomite ciasto!
Rafał10 29.03.2013 09:27
mniam do kawki z rana...
Klausia 28.03.2013 17:23
fantastyczne :)
Ada-Gaba 27.03.2013 07:05
wygląda przepysznie
Adam/ZUB3R 22.03.2013 10:41
bardzo smacznie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat