Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ajerkoniak luksusowy

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żółtko jajek 12 szt.
cukier 300 g
cukier waniliowy 1 łyżka
mleko 0,3 l
spirytus 0,25 l
brandy 0,25 l

Przepis i sposób przygotowania na: Ajerkoniak luksusowy

Uwilebiam ajerkoniak podawany w kieliszku lub jako dodatek do deserów np. lodów :D Jego nazwa powstała z połączenia dwóch słów, niemieckiego Eier "jajka" oraz francuskiego cognac "koniak". Tym razem postanowiłam przygotować go w wersji luksusowej z dodatkiem brandy, a przepis zaczerpnęłam z Wielkiej Księgi Nalewek wyd. Olesiejuk. Serdecznie polecam :D

PRZYGOTOWANIE:

Żółtka ucieramy z cukrem na jednolitą i gładką masę, dodając na koniec stopniowo cukier waniliowy oraz mleko. Następnie (cały czas mieszając), dodajemy spirytus oraz brandy. Całość przecedzamy przez sito, rozlewamy do butelek i odstawiamy w zimne oraz ciemne miejsce na około 1 tydzień.

Życzę smacznego! :)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Asik32 07.10.2016 18:00
na pewno pysznie smakuje
KORAL 25.07.2016 18:41
Akurat do mojego serniczka
Edith85 14.07.2016 19:50
Rewelacja!!!
smerfetka79 21.06.2016 23:31
pewnie pyszny, ale średnio lubię surowe jaja w czymkolwiek
Urszula Świeca 21.06.2016 20:10
Wspaniały ajerkoniak.))
Wiktoria29 21.06.2016 19:51
chętnie bym spróbowała
Grazyna0211 21.06.2016 13:49
pyszny ajerkoniak
Malinka 21.06.2016 12:27
UWIELBIAM TAKIE DOMOWE "TRUNKI" :)
Mniam 21.06.2016 11:44
Z chęcią bym skosztowała taki ajerkoniak. Ciekawa jestem smaku, bo z brendy nie piłam.
MałaMi89 20.06.2016 23:56
Aktualnie nie piję, ale chętnie przyjmę do swojego barku :) na potem :)
Renata9 20.06.2016 23:31
Chętnie bym się napiła
Łukasz15 20.06.2016 23:06
Musi być pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak