Przepis i sposób przygotowania na: Ajerkoniak - likier jajeczny
Jaki powinien być likier jajeczny? Gęsty, gładki i mieć piękny żółty kolor, a w smaku powinna być wyczuwalna waniliowa nuta. Likier jajeczny z przepisu poniżej właśnie taki wychodzi. Przeczytaj przepis i koniecznie go przygotuj.
Tak przygotowany likier jajeczny, czyli ajerkoniak możesz wypić solo z kieliszka lub polać nim np. lody.
Mleko zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia.
Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym* na kogel mogel.
Dolewamy ostudzone mleko, cały czas miksując. Następnie wlewamy bardzo powoli spirytus i cały czas miksujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.
Przelewamy do butelki. Na zdrowie!
*Zamiast cukru waniliowego można użyć wanilinowego, cukru z prawdziwą wanilią lub ekstraktu waniliowego