Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ajerkoniak - likier jajeczny

5.0
(19)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Ajerkoniak, czyli likier jajeczny. Jeden z bardziej popularnych i chętniej kupowanych. Sprawdź jak przygotować go w domu!

Składniki:

żółtko jajek 4 sztuki
cukier 1 szklanka
mleko 1 szklanka
spirytus 1 szklanka
cukier waniliowy 16 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Ajerkoniak - likier jajeczny

Jaki powinien być likier jajeczny? Gęsty, gładki i mieć piękny żółty kolor, a w smaku powinna być wyczuwalna waniliowa nuta. Likier jajeczny z przepisu poniżej właśnie taki wychodzi. Przeczytaj przepis i koniecznie go przygotuj. 

Tak przygotowany likier jajeczny, czyli ajerkoniak możesz wypić solo z kieliszka lub polać nim np. lody.

Mleko zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia.

Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym* na kogel mogel.

Dolewamy ostudzone mleko, cały czas miksując. Następnie wlewamy bardzo powoli spirytus i cały czas miksujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.

Przelewamy do butelki. Na zdrowie!

*Zamiast cukru waniliowego można użyć wanilinowego, cukru z prawdziwą wanilią lub ekstraktu waniliowego

A może skusisz się też na likier bananowy?

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka191 06.06.2016 12:47
za chwile mam urodziny i mam jajko strusie, chce zrobić ajerkoniak z niego może mi się uda :)
Alex_M 16.05.2015 21:02
bardzo lubię
Rycerz
Rycerz 16.05.2015 15:52
Idealny do ciast
Renata9 15.05.2015 22:38
Bardzo lubię taki domowy ajerkoniaczek :-)
miodunka 15.05.2015 20:53
pychotka, z reguły piję sklepowy
Habibi 15.05.2015 20:41
Jak ja dawno nie robiłam... ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak